Full HD versus Ultra HD Televisie

Full HD versus Ultra HD Televisie

Full HD of Ultra HD televisie: Ontdek direct de belangrijkste verschillen

Full HD of Ultra HD? Voorafgaand aan de aanschaf van een televisie is dit een vraag die men vaak stelt. Wanneer kiest je voor de een, en wanneer voor de ander? Lees direct verder om alles te weten te komen over het verschil tussen Full HD en Ultra HD televisie.

Wij verklappen alvast dat het opvallendste verschil de beeldresolutie is.

Wat is Full HD?

Met de Full HD resolutie van 1920×1080 geniet je van haarscherp beeld. Dit beeld is veel scherper dan bij HD Ready (een ouder model) het geval is. HD Ready heeft namelijk een resolutie van 1280×720 pixels.

Het verschil tussen 1080i en 1080p

Bij Full HD tv spreken specialisten vaak over 1080i of 1080p. 1080 staat in dit geval voor het aantal horizontale beeldlijnen van Full HD tv.

Deze ‘i’ van 1080 staat voor interlaced. De tv geeft de afbeeldingen dan verweven neer. Zo bouwt het apparaat constant aan een beeld. Dit doet de televisie door het om en om laten knipperen van even en oneven lijnen.

Rest nu de uitleg over de ‘p’. Die staat voor progressive. De tv bouwt alle beeldlijnen in één keer op en ververst alle 1080 beeldlijnen van boven naar beneden. Bij snel bewegende beelden is dit verschil vrij eenvoudig te zien.

Hier popt gelijk een verschil op met Ultra HD. Een Ultra HD televisie maakt nooit gebruik van interlaced beelden. Ultra HD is progressive en wordt daarom benoemd met 2160p.

Wat is Ultra HD?

Full HD pronkt in menig huiskamer. Wil jij de ultieme kijkervaring? Dan is de opvolger, een Ultra HD tv, een betere keuze.

Met een beeldresolutie van 3840×2160 HD pixels is dit de crème de la crème van het televisielandschap.

Een televisie met Ultra HD resolutie laat vier keer zoveel pixels zien als Full HD beelden. Meer pixels betekent automatisch meer details. Dat is smullen voor bijvoorbeeld de filmliefhebber!

Het grootste verschil is de beeldresolutie

Te concluderen valt dus dat de Ultra HD tv een scherper beeld heeft dan de Full HD televisie. Laten we alleen niet de upscaling-functie van een Ultra HD televisie vergeten. Dit is simpelweg het verbeteren van de beeldkwaliteit.

Bij upscaling wordt content met een lagere resolutie dan het display gemanipuleerd. Op die manier gebruikt de tv het volledige aantal HD pixels van het display. Ideaal!

Zo gebruikt je upscaling op je Ultra HD tv

Je hoeft niets te doen bij upscaling. Dit doet de chip die in je Ultra HD televisie zit.

Jij geniet vervolgens op de bank of vanuit je favoriete stoel van uitstekende beeldkwaliteit.

Kijkafstand is belangrijk bij Ultra HD tv

Om het verschil tussen Full HD en Ultra HD waar te nemen, is de afstand tussen jou en de Ultra HD televisie wel belangrijk.

Op een afstand groter dan vier meter zie je nauwelijks verschil meer tussen Ultra HD en Full HD.

Het verschillende aanbod in Full HD en Ultra HD

Kijkafstand geen probleem? Nou, het aanbod beeldmateriaal is ook niet onbelangrijk.

Het aanbod van Full HD en Ultra HD content nam de afgelopen jaren toe.

We zetten het met plezier voor je op een rijtje:

Full HD content

  • Heb jij Blu-ray schijfjes? Alle films en series hebben dan de Full HD resolutie. De Blu-ray speler sluit je met een kabel makkelijk aan op de televisie.
  • In Nederland kijkt je naar ongeveer 25 Full HD kanalen. Woon je in België? Daar kijk je naar zo’n 20 zenders.
  • Je favoriete series en films kijk je op Netflix in Full HD. Het aanbod op Netflix is groeiende. Wees jezelf trouwens  bewust van het feit dat het basic abonnement niet voldoende is. Je moet minimaal het standaardpakket (€10,99) afnemen.
  • Youtube biedt video’s aan in 1080p.

Ultra HD content

  • Netflix, Youtube, Videoland en Amazon Prime bieden video’s aan in Ultra HD kwaliteit. Bij Netflix voldoet een standaard abonnement niet. Je bent gebonden aan het duurste premium-account (€14,00).
  • Bij KPN. Je ziet daar LoveNature, Insight en Xite. Heb je een tv-ontvanger 5202? Dan kijk je ook naar beschikbare video’s van Amazone Prime Video in 4K kwaliteit. Ziggo biedt alleen LoveNature aan, maar is van plan uit te breiden.
  • Ultra HD-Blu-ray schijfjes met films in 4K zijn ook op de markt. Maar let op: je hebt een 4K-Blu-ray speler nodig om de discs af te spelen. Een normale Blu-ray speler volstaat niet.

Bonustip voor optimaal kijkplezier

Voor het streamen in UHD is een goede internetverbinding essentieel. Voorkom ongemakken en sluit je televisie met een ethernetkabel aan op de modem.

Door de rechtstreekse koppeling is de internetverbinding stabieler.

Kies je voor Full HD of toch voor Ultra HD?

Nu hebben we alle zaken op een rijtje gezet. Ben jij er al uit welke van de twee het gaat worden?

Of je voor een Ultra HD televisie moet gaan, is afhankelijk van een aantal dingen. Ja, de nieuwste Ultra HD tv’s zijn ware parels. Alleen vraag jezelf eerst eens af of je vaak UHD beelden gaat bekijken.

Als je regelmatig Netflix gebruikt en het juiste abonnement hebt of van plan bent een UHD Blu-ray speler aan te schaffen, is zo’n televisie een goede investering.

Het schermformaat en de kijkafstand tussen jou en de televisie zijn ook van belang. Hoe groter je televisie is en hoe dichter je op het scherm zit, hoe meer je hebt aan Ultra HD.

Bekijk ook onze andere blogs voor koopadviezen of ga meteen naar onze blog ‘TV kopen: waar moet ik op letten?

Heb je behoefte aan meer informatie? Neem dan direct contact met onze klantenservice op via 0413 – 23 20 24 of stuur een e-mail naar info@kijoo.nl