Afhalen=korting Zelf Afhalen is korting!

Installatieservice Geen puin, geen zorgen

Toch iets anders? 14 dagen bedenktijd

Minimaal 2 jaar garantie Met mogelijkheid tot uitbreiden

Hoe kies ik de juiste afzuigkap?

Een afzuigkap is een essentieel onderdeel van uw keuken. Het zorgt ervoor dat de luchtjes en dampen die vrijkomen tijdens het koken worden afgevoerd en zorgt voor een schone en frisse keuken. Bij het kiezen van de juiste afzuigkap zijn er een aantal belangrijke factoren waar u rekening mee moet houden. In dit artikel zal ik de belangrijkste overwegingen en tips bespreken om u te helpen de juiste afzuigkap voor uw keuken te kiezen.

Type afzuigkap

Er zijn verschillende soorten afzuigkappen beschikbaar, elk met hun eigen voordelen en nadelen. De meest voorkomende types zijn:

  • Wandafzuigkap: deze afzuigkap wordt aan de muur boven het fornuis gemonteerd en is een populaire keuze voor keukens met een traditioneel ontwerp. Wandafzuigkappen zijn relatief eenvoudig te installeren en hebben meestal een goede afzuigcapaciteit.
  • Eilandafzuigkap: deze afzuigkap hangt boven een kookeiland en is ideaal voor open keukens met een modern ontwerp. Eilandafzuigkappen zijn meestal duurder dan wandafzuigkappen en vereisen professionele installatie.
  • Inbouwafzuigkap: deze afzuigkap is geïntegreerd in een keukenkastje boven het fornuis en is een goede optie voor keukens met beperkte ruimte. Inbouwafzuigkappen zijn minder opvallend dan andere types afzuigkappen, maar hebben over het algemeen een lagere afzuigcapaciteit.
  • Vlakscherm afzuigkap: deze afzuigkap is geïntegreerd in een keukenkastje en kan worden uitgetrokken wanneer dat nodig is. Vlakscherm afzuigkappen zijn een goede optie voor keukens met beperkte ruimte en een modern ontwerp.
  • Downdraft afzuigkap: deze afzuigkap zit in het werkblad en komt omhoog wanneer u hem nodig heeft. Downdraft afzuigkappen zijn een goede optie voor keukens met een kookeiland en bieden een naadloze uitstraling, maar hebben over het algemeen een lagere afzuigcapaciteit.

Naast de verschillende montage en plaatsingsopties heeft u ook de keuze uit Recirculering of Luchtafvoer. In Dit artikel gaan we er verder op in: Keuze Afzuigkap recirculeren of luchtafvoer

Bepaal uw afzuigbehoefte

Het eerste wat u moet doen is bepalen wat uw afzuigbehoefte is. Dit hangt af van een aantal factoren, waaronder de grootte van uw keuken, het type kookplaat dat u heeft en hoe vaak u kookt.

  • Grootte van uw keuken: De afzuigcapaciteit van de afzuigkap moet minimaal gelijk zijn aan het volume van de keuken. Om de afzuigcapaciteit te berekenen, vermenigvuldigt u de lengte, breedte en hoogte van de keuken en vermenigvuldigt u het resultaat met 10. Bijvoorbeeld, als uw keuken 3 meter lang, 4 meter breed en 2,5 meter hoog is, dan is het volume van uw keuken 30 m³. De afzuigcapaciteit van uw afzuigkap moet dan minimaal 300 m³/u zijn.
  • Type kookplaat: Het type kookplaat dat u heeft, heeft invloed op de afzuigcapaciteit die u nodig heeft. Voor gas- en inductiekookplaten heeft u een hogere afzuigcapaciteit nodig dan voor elektrische kookplaten, omdat gas- en inductiekookplaten meer dampen en geuren produceren.
  • Kookfrequentie: Als u regelmatig kookt en veel verschillende soorten voedsel bereidt, heeft u waarschijnlijk een hogere afzuigcapaciteit nodig dan iemand die af en toe kookt en voornamelijk eenvoudige gerechten maakt.

Onze adviseurs staan ieder werkdag voor u klaar wanneer u verdere hulp nodig hebt bij uw keuze

Martin de Vries
Martin de Vries
2023-02-14
Uitstekend!
Bert van Baardwijk
Bert van Baardwijk
2023-02-05
Snel geleverd, betrouwbaar en scherp geprijsd
Henk van Hest
Henk van Hest
2023-01-29
Goede prijs, snelle levering
Roger Dhaese
Roger Dhaese
2023-01-17
Niet altijd de schuld van KiJoo-team ! Als klant heb ik geleerd om eens geduldig te zijn , natuurlijk heeft de verhuis naar onze nieuwe woning daar iets mee te maken , moe en stress ! En je kan niet altijd het KiJoo-team daar de schuld van geven maar bon... Onze nieuwe woning had dringend een nieuwe wijnkast nodig om de mee verhuisde wijn terug op zijn plaats te leggen daar waar het moet , in een mooie Liebherr WKes 4552-22 Grand Cru , vandaag is deze geleverd , wel iets later dan verwacht maar je ziet...alles komt in orde ! Overal gekeken op het internet voor deze wijnkast en eindelijk bij KiJoo terecht gekomen en zonder spijt , een echte aanrader ! Van Steenberge Johan