Hoe lang gaat een magnetron mee?

Hoe lang gaat een magnetron mee - KiJoo

Een magnetron is een enorm populair en handig hulpmiddel in de keuken. Het wordt dan ook dagelijks gebruikt bij vele huishoudens, waardoor het bijna onmisbaar is geworden in de keuken. Daarom wil je natuurlijk jarenlang kunnen genieten van je magnetron.

Maar hoe lang gaat een magnetron of een combimagnetron nou eigenlijk mee? En wat is de gemiddelde levensduur van een magnetron? De gemiddelde economische levensduur van een magnetron is ongeveer 8 tot 10 jaar. Al is dit wel afhankelijk van veel verschillende factoren. Zo kan de ene magnetron na een paar jaar al aan vervanging toe zijn, terwijl de andere magnetron na 20 jaar nog werkt als een tierelier.

In deze blog leggen we je uit welke factoren de levensduur van een magnetron beïnvloeden en geven we je handige tips voor het onderhouden van je magnetron.

Factoren die de levensduur van je magnetron beïnvloeden

Waarom gaat de ene magnetron sneller kapot dan een andere? Dat komt doordat er een aantal belangrijke factoren zijn die invloed hebben op de levensduur van een magnetron.

  1. Kwaliteit
  2. Plaats
  3. Gebruik

Hieronder lichten we deze drie factoren verder toe.

Kwaliteit

Eén van de belangrijkste invloeden op de levensduur is de bouwkwaliteit van de magnetron. Een magnetron bestaat uit verschillende onderdelen en materialen. Hoe beter de kwaliteit en de materialen, hoe langer je kunt genieten van je magnetron.

  • Binnenzijde: De binnenzijde van een magnetron kan gemaakt zijn van roestvrijstaal of heeft een gelakte, geëmailleerde of keramische laag. Keramiek en emaille gaan langer mee, doordat vuil zich hier minder snel aan hecht.
  • Buitenzijde: Een buitenzijde van hard materiaal of roestvrijstaal kan beter tegen een stootje en beschadigingen dan kunststof.
  • Opties: Een magnetron met meer opties betekent niet altijd dat de magnetron beter is. Als de magnetron meer opties heeft, kan er namelijk ook meer kapot gaan. Een combimagnetron gaat doorgaans sneller stuk dan een standaard magnetron. Dit komt doordat een combimagnetron veel functies heeft en daardoor ook sneller een defect vertoont.
  • Verlichting: Als laatste heeft het type verlichting een belangrijke invloed op de kwaliteit van de magnetron. Ledverlichting in magnetrons gaat namelijk langer mee dan een gloeilamp en is ook nog eens zuiniger in energieverbruik.

Plaats

Wist je dat waar je een magnetron neerzet, invloed heeft op de levensduur? Een magnetron werkt namelijk middels microgolven en geeft warmte af. Daarom wordt het aangeraden om de magnetron niet te dicht in de buurt te plaatsen van andere warmtebronnen. Dit kan namelijk voor oververhitting zorgen.

Daarbij kunnen apparaten zoals een vaatwasser, wasmachine of koelkast gaan trillen wanneer deze aan staan. Als de magnetron op één van deze apparaten staat, kunnen deze trillingen schade aanrichten aan de magnetron.

Daarnaast heeft een magnetron (vrijstaand en inbouw) altijd voldoende ruimte nodig om te kunnen ventileren. Plaats je magnetron dus op een stevige en vlakke ondergrond en je zult ervaren dat je er lang plezier aan hebt.

Gebruik

Een andere factor die de levensduur van een magnetron beïnvloedt is hoe de magnetron gebruikt wordt. Een magnetron die veel (zeg: dagelijks) wordt gebruikt, zal minder lang meegaan dan een magnetron die zo nu en dan eens wordt gebruikt.

Wat ook invloed heeft op hoe lang je magnetron mee gaat is hoe je deze gebruikt. Hoe ga je om met het apparaat en hoe zuinig ben je ermee? We geven je een aantal gebruikstips om de levensduur te verlengen:

  • Gebruik geen voorwerpen of materialen in de magnetron die schade kunnen veroorzaken;
  • Plaats geen voedsel dat niet verwarmd mag worden in de magnetron. Denk bijvoorbeeld aan eieren of druiven. Hierbij kan de warmte niet weg, waardoor de druk te hoog wordt en het eten in de magnetron kan ontploffen;
  • Zet nooit een lege magnetron aan. Als de magnetron leeg is kan de straling en hitte nergens heen. Dit kan schade aanrichten aan het binnenwerk;
  • Wees voorzichtig met het deurtje en controleer altijd of het deurtje goed sluit. Een magnetron heeft een deurvergrendeling, waardoor de magnetron stopt zodra het deurtje opent. Door het te hard dichtslaan van het deurtje kun je de deurvergrendeling beschadigen. Dit kan ervoor zorgen dat de magnetron niet goed meer functioneert. En dat willen we natuurlijk voorkomen!

Lees uiteraard altijd eerst de handleiding aandachtig door voordat je de magnetron gaat gebruiken. Zo voorkom je wellicht al een aantal problemen en houdt je de magnetron in goede staat.

Onderhoud

Het regelmatig schoonmaken van de magnetron is niet alleen frisser, het draagt ook bij aan een langere levensduur.
Wij geven je enkele schoonmaaktips:

  1. Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat de binnenkant van de magnetron vuil wordt. Je kunt dan ook een speciale stolp voor de magnetron gebruiken. Deze deksel is magnetronbestendig en dekt het eten af. Zo voorkom je gespetter en blijft je magnetron schoon.
  2. Ga je jouw magnetron schoonmaken? Haal dan eerst het draaiplateau uit je magnetron. Deze is gemakkelijk met de hand te reinigen middels een vochtige doek en een mild zeepsopje.
  3. Is je magnetron licht vervuild? Gebruik een zachte spons of vochtige doek. Zo voorkom je krassen aan de binnenzijde van de magnetron. Maak een sopje van water met een klein beetje afwasmiddel of een mild reinigingsmiddel. Droog na het schoonmaken de magnetron met een droge doek.
  4. Hardnekkige vlekken in je magnetron? Zet een schaaltje water in de magnetron, laat dit 5 minuten op hoog vermogen weken. Zo komen de etensresten los en kun je vervolgens met een mild sopje en een zachte doek de binnenkant schoonmaken. Droog na het schoonmaken de magnetron met een droge doek.
  5. Een andere optie is om een ovenreiniger te gebruiken die geschikt is voor de (combi)magnetron. Controleer wel even in de handleiding van jouw magnetron of deze hier tegen bestand is. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen, deze beschadigen de binnenlaag.

Een beetje aandacht maakt een groot verschil. Zorg dus dat je de magnetron regelmatig schoonmaakt, zodat etensresten niet gaan inbranden. Op deze manier heb jij het snelst weer een glimmende magnetron!

Toch toe aan vervanging?

Na het lezen van deze blog weet je de gemiddelde levensduur van een magnetron en wat je zelf kunt doen om de levensduur van jouw magnetron te verlengen. Is jouw magnetron toch écht helemaal op en wil je graag een nieuwe magnetron kopen? Bekijk ons assortiment gemakkelijk online.

Wil je meer tips lezen? Bekijk ook onze andere blogs.