Hoe kies ik het juiste tv-formaat?

Hoe kies ik het juiste formaat tv

Het geschikte tv-formaat kiezen: hoeveel inch tv past bij mij?

Je bent op zoek naar een nieuwe tv, maar welk tv-formaat heb je dan nodig? Je bent niet de enige met deze vraag: en dat is niet zo gek, want het aanbod is enorm.

Wij helpen je graag in je zoektocht naar het juiste tv-formaat. Zo geniet je straks optimaal van je nieuwe tv.

Het geschikte tv-formaat

Het geschikte tv-formaat hangt onder andere af van de hoeveelheid ruimte die je hebt. Bij een ruime kamer en een grotere kijkafstand past een grotere tv.

Controleer dus voor dat je tot aanschaf overgaat of de tv bij de inrichting van je kamer past. Wil je de tv bijvoorbeeld inbouwen in een kast? Dan is het belangrijk om de exacte maten te weten.

Hoe weet ik hoeveel inch mijn huidige tv is?

Heb je op dit moment al een tv in huis en wil je exact hetzelfde formaat? Pak je duimstok of rolmaat er maar bij. Het formaat van je tv bereken je door vanuit de linkerbovenhoek van het scherm naar de hoek rechtsonder te meten. Dan heb je het formaat in centimeters. Deel dit door 2,54 en je hebt het formaat van je tv in inches.

Om inches uit te rekenen gebruik je dus de volgende rekensom:

1 inch = 2,54 centimeter.
Als de diagonaal 81 cm. is dan deel je dat door 2,54 en is je scherm 32 inch.
81 cm : 2,54 =32 inch.

Welk tv-formaat past bij mij?

Wil je een nieuwe tv of een ander formaat, dan is het handig om onderstaande tabel als houvast te gebruiken. De tabel helpt je bij het kiezen van de juiste schermgrootte.

Is de afstand tussen je bank en de tv 200 cm? Dan is het advies om een schermgrootte van 32 – 43 inch te kiezen. Bekijk onderstaande tabel om te kijken welke tv past bij de kijkafstand die je hebt.

Hieronder zie u de afmetingen van de beeldschermen. Houd er rekening meer dat er eventueel een dunne rand omheen kan zitten.

diagonaal diagonaal in cm breedte hoogte kijkafstand 4k
32 inch 81 cm 73 cm 43 cm 97 tot 138 cm
43 inch 109 cm 97 cm 57 cm 131 tot 185 cm
49 inch 125 cm 110 cm 64 cm 149 tot 211 cm
55 inch 140 cm 123 cm 71 cm 167 tot 236 cm
65 inch 165 cm 145 cm 83 cm 198 tot 281 cm
75 inch 189 cm 168 cm 96 cm 228 tot 323 cm

LET OP: afmetingen voet of pootjes niet meegerekend

De cijfers hierboven zijn gebaseerd op een advies. Wil je toch liever een ware bioscoopervaring in huis, dan heeft je voorkeur waarschijnlijk een groter scherm dan aanbevolen.

Hoe groot moet mijn tv zijn?

Als je echt een tv-liefhebber bent dan is het verstandig om een groter scherm te kiezen. Op die manier haal je de optimale kijkervaring in huis. Vaak geldt: hoe groter de tv, hoe beter de beeldkwaliteit. Let er wel op dat je dan een tv kiest met een resolutie van minimaal 4K. Het nadeel is dat deze tv’s ook in een hogere prijsklasse vallen. Een ruimer budget betekent vaak een groter scherm en andersom.

Waar plaats ik mijn tv?

Denk bij het kiezen van het juiste aantal inches-tv ook vooraf na over de plaatsing.  Probeer je tv bijvoorbeeld dicht bij de benodigde aansluitingen te plaatsen. Zo voorkom je een wirwar aan snoeren en kabels door je woon- of slaapkamer.

Een nieuwe tv kopen? Let op dat je direct de juiste tv-accessoires besteld. 

Je kunt de tv ophangen aan de muur of met de voet op een stevige oppervlakte, zoals een meubel of kast.

Wil je de televisie aan de muur hangen? Kies voor de juiste muurbeugel.

Wat is de juiste hoogte voor mijn tv?

Voor de ideale hoogte van je tv geldt een simpele vuistregel: de onderste rand van de tv moet voor jou op ooghoogte zijn als je vanaf de bank tv kijkt.

Wil je besparen op energieverbruik?

In principe is het zo dat een tv met meer inches een grotere hoeveelheid stroom verbruikt. Een 70 inch tv kan zo rond de 70 euro per jaar kosten, terwijl dat bij een zuinige 43 inch tv ongeveer 12 euro per jaar kan zijn. Uiteraard hangt het ook af van het aantal uren dat je tv kijkt, maar een groter tv-formaat verbruikt meer stroom.

Stel gerust je vragen over het juiste tv-formaat

We hopen dat je na het lezen van deze blog weet welk formaat televisie bij jou past. Wil je weten waar je nog meer op moet letten bij de aankoop van een TV? Bekijk dan onze blog: TV-kopen: waar moet je op letten?

Mocht je nog vragen hebben, dan helpen we je graag. Telefonisch via 0413 – 23 20 24 of per e-mail via info@kijoo.nl.