Levensduur inductie kookplaat

Levensduur inductiekookplaat

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe inductie kookplaat voor in je keuken, kijk je natuurlijk naar het design, hoeveel mogelijkheden de inductie kookplaat heeft en hoe milieuvriendelijk hij is. Heb je ook al eens naar de levensduur van een inductie kookplaat gekeken?

De levensduur hangt af van verschillende factoren: onder andere de bouwkwaliteit, het merk en de onderhoud van de plaat zijn een belangrijke factor wat betreft de levensduur. Alleen wat is de gemiddelde levensduur van een inductie kookplaat? Je leest het in deze blog.

Hoe lang gaat een inductie kookplaat mee

De gemiddelde levensduur van een inductie kookplaat ligt tussen de 10 tot 15 jaar. Er zijn natuurlijk een aantal uitschieters die het een stuk langer volhouden.

De plaat gaat in principe enorm lang mee, na een levensduur van 10 tot 15 jaar ligt het voornamelijk aan de koppeling met het elektromagnetisch veld of de detectors. De levensduur hangt dus af van een aantal factoren. Hieronder lichten wij deze factoren toe.

De bouwkwaliteit van een inductie kookplaat

De bouwkwaliteit heeft invloed op de levensduur en stevigheid van een inductie kookplaat. Dat verschilt per merk en model.

Maar wat is nu de levensduur van een inductie kookplaat van AEG? Over het algemeen zijn de kookplaten van AEG zeer gebruiksvriendelijk, van hoge kwaliteit en hebben ze een goede prijs.

De kookplaten van Siemens zijn snel, gebruiksvriendelijk en veilig. Hierdoor hebben de inductie kookplaten van Siemens een relatief lange levensduur.

De inductie kookplaten van Bosch hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding en goede reviews. Elk merk heeft zijn eigen kwaliteiten en eigenschappen, wat weer invloed heeft op de levensduur.

Onderhoud van de kookplaat

Over het algemeen staat een inductie kookplaat bekend als onderhoudsvriendelijke kookplaat. Dat betekent uiteraard niet dat je er niks aan hoeft te doen. Het is belangrijk om de kookplaat regelmatig schoon te maken.

Een kookplaat gebruik je dagelijks, het is daarom niet te voorkomen dat hij vies wordt van vuil en vetresten. Wanneer je dit niet goed schoonmaakt, branden de vetresten in de inductie plaat en is het uiteindelijk niet meer schoon te krijgen. Om de levensduur te verlengen zorg je ervoor dat hij goed wordt onderhouden.

Onderdelen vervangen

Het onderhoud van een inductie kookplaat is belangrijk. Wat tevens onder onderhoud valt is het vervangen van de versleten of vervuilde onderdelen. Onderdelen van een inductie kookplaat zijn relatief goedkoop en je hoeft lang niet altijd een geheel nieuwe kookplaat aan te schaffen wanneer er iets kapot is. Wanneer je een inductie kookplaat met afzuiging heb, dan is het bijvoorbeeld belangrijk om de filters na enige tijd te vervangen.

Het gebruik

Daarnaast is natuurlijk het gebruik erg belangrijk voor de levensduur. Wanneer je de inductie kookplaat beschadigd gaat de levensduur snel achteruit.

Laat bijvoorbeeld geen fles wijn op de inductie kookplaat vallen, daardoor kan het glas barsten. Verzet daarnaast je pannen in plaats van ze te verschuiven, dit zorgt namelijk voor krassen.

Levensduur verschillende merken inductie kookplaten

Eerder vertelde we al dat de bouwkwaliteit per merk verschillend is. Wat is nu de levensduur van een inductie kookplaat van bijvoorbeeld Siemens?

Logischerwijs verschilt de levensduur van een inductie kookplaat per merk. Een kookplaat uit het hogere segment wil vaak zeggen dat hij beter is en een langere levensduur heeft. Houd daar dus rekening mee wanneer je op zoek bent naar een inductie kookplaat.

Levensduur inductie kookplaat: de conclusie

Gemiddeld gezien gaan de meeste inductie kookplaten zo’n 10 tot 15 jaar mee, maar er zijn zeker uitzonderingen. Vooral wanneer je gaat kijken naar het hogere segment en de betere merken.

De levensduur ligt ook deels in je eigen handen: zorg dat je je kookplaat na gebruik goed schoonmaakt, vervang eventueel vuile onderdelen zoals filters en ga voorzichtig met je kookplaat om. Een beschermhoes voor de plaat kan helpen tegen beschadigingen, zodat je nog langer kan genieten van je kookplaat.

Wil je meer advies of informatie? Neem dan contact op met KiJoo. Ben je op zoek naar een inductie kookplaat met afzuiging? Dan heeft KiJoo een mooie lijst gemaakt met de beste inductie kookplaten met afzuiging.

Het gehele assortiment aan inductie kookplaten zien? Klik dan op de button hieronder:

Inductie kookplaten