Afhalen=korting Zelf Afhalen is korting!

Installatieservice Geen puin, geen zorgen

Toch iets anders? 14 dagen bedenktijd

Minimaal 2 jaar garantie Met mogelijkheid tot uitbreiden

OLED vs. LED: wat is beter?

OLED vs LED

Ben je op zoek naar een nieuwe tv en twijfel je tussen een OLED vs. LED televisie? Beide beeldschermtechnieken hebben voor- en nadelen.

In dit artikel zetten we ze graag op een rij, zodat je zelf kunt bepalen wat het beste bij je past: OLED of toch LED.

Wat is LED?

Eerst even een veelgehoord misverstand tackelen. Toen LED tv’s geïntroduceerd werden, leek dat een grote innovatie. Het was weliswaar een stap vooruit, maar niet zo revolutionair als het door reclame soms leek. Een LED tv is in de basis een LCD tv met ledlampen op de achtergrond. Het scherm zelf geeft geen licht, dat is allemaal afkomstig van witte ledlampen. Ten opzichte van een LED tv brengt dat een aantal voordelen met zich mee, zoals een lager energieverbruik en een hogere beeldkwaliteit.

Waar staat LED voor?

De term ‘LED’ is een afkorting en staat voor ‘Light Emitting Diode’, ofwel een lichtgevende diode. Daarmee wordt gerefereerd aan de voor LED kenmerkende techniek.

In een LED tv kunnen de ledlampen overigens op twee manieren worden verwerkt: aan de rand van het scherm (Edge Lit) of direct achter het scherm (Full LED). Bij Full LED is de beeldkwaliteit hoger, maar dat brengt vanzelfsprekend ook een hogere prijs met zich mee.

Wat is OLED?

In tegenstelling tot een LED tv, heeft een OLED-tv geen achtergrondverlichting. Het licht komt bij OLED direct van het scherm. Daarvoor zijn miljoenen pixels beschikbaar die allemaal afzonderlijk aan te sturen zijn.

Naast de primaire kleuren rood, groen en blauw biedt OLED de kleur wit. Door variaties daarin krijg je heldere kleuren met veel contrast.

Verschil LED en OLED

Vooropgesteld: LED en OLED zijn allebei beeldschermtechnieken met een bewezen staat van dienst. Of je nu voor een LED tv of OLED tv gaat: met de modernste modellen is het sowieso genieten. Dat neemt niet weg dat er natuurlijk verschillen zijn. Zo is zwart bij OLED ook écht zwart. De betreffende pixels worden namelijk volledig uitgeschakeld. Bij LED kan dat niet en is er altijd nog wat licht.

In het verlengde daarvan: het contrast is bij OLED extreem en dat zorgt voor een fantastische kleurweergave tot in het kleinste detail. Nog een voordeel van OLED is de kijkhoek, want die is een stuk groter dan bij LED. Je kunt dus prima met een grote groep een voetbalwedstrijd kijken, want ook vanuit verschillende hoeken blijft de beeldkwaliteit goed.

Nadelen van OLED

Is een OLED-tv dan op alle fronten beter dan LED-tv? Nou, nee. De gemiddelde levensduur van LED is vooralsnog hoger.
Ook scoort een LED tv beter op helderheid, wat een voordeel is bij veel omgevingslicht.

Ben je op zoek naar een kleine tv? Dan kom je waarschijnlijk vanzelf uit bij een LED tv, want OLED tv’s zijn er doorgaans pas vanaf 48 inch. Last but not least: over het algemeen zijn LED tv’s goedkoper dan OLED tv’s.

LED of OLED?

Tijd om het kaf van het koren te scheiden. Laat de strijd OLED vs. LED losbarsten.

Hieronder zie je per criterium welk type tv ‘wint’.

 

OLED

LED

Beeldkwaliteit

X

Contrast

X

Helderheid

X

Reactietijd

X

Kijkhoek

X

Zwartwaarden

X

Energieverbruik

X

Prijs

X

Schermdikte 

X

Levensduur

X

 

Tip: naast LED en OLED kun je ook kiezen voor de bijzondere kijkervaring van QLED. Wil je daar meer over weten? Lees dan het artikel QLED vs. OLED.

OLED vs. LED: conclusie

Het moge duidelijk zijn: OLED en LED hebben ieder hun kwaliteiten.
Het is verstandig om voor aanschaf niet alleen te kijken naar technische verschillen, maar ook naar gebruik en budget.

Benieuwd naar ons aanbod? KiJoo heeft zowel OLED als LED in het assortiment, van de merken LGPhilips, en Sony.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Neem gerust contact op met onze klantenservice voor meer informatie en advies.

Martin de Vries
Martin de Vries
2023-02-14
Uitstekend!
Bert van Baardwijk
Bert van Baardwijk
2023-02-05
Snel geleverd, betrouwbaar en scherp geprijsd
Henk van Hest
Henk van Hest
2023-01-29
Goede prijs, snelle levering
Roger Dhaese
Roger Dhaese
2023-01-17
Niet altijd de schuld van KiJoo-team ! Als klant heb ik geleerd om eens geduldig te zijn , natuurlijk heeft de verhuis naar onze nieuwe woning daar iets mee te maken , moe en stress ! En je kan niet altijd het KiJoo-team daar de schuld van geven maar bon... Onze nieuwe woning had dringend een nieuwe wijnkast nodig om de mee verhuisde wijn terug op zijn plaats te leggen daar waar het moet , in een mooie Liebherr WKes 4552-22 Grand Cru , vandaag is deze geleverd , wel iets later dan verwacht maar je ziet...alles komt in orde ! Overal gekeken op het internet voor deze wijnkast en eindelijk bij KiJoo terecht gekomen en zonder spijt , een echte aanrader ! Van Steenberge Johan