Afhalen=korting Zelf Afhalen is korting!

Installatieservice Geen puin, geen zorgen

Toch iets anders? 14 dagen bedenktijd

Minimaal 2 jaar garantie Met mogelijkheid tot uitbreiden

QLED vs OLED televisies

QLED vs OLED televisies

QLED vs OLED: ontdek de verschillen

Samsung QE55Q95T
LG OLED55c16LA

Wie een nieuwe tv zoekt, kan er niet omheen: QLED en OLED zetten de toon. Het scheelt maar één letter en daardoor lijken ze op elkaar, maar niets is minder waar: een OLED tv is écht iets anders dan een QLED tv.

Benieuwd waar de verschillen zitten? En waar je op moet letten bij aanschaf? We leggen het graag uit. QLED vs OLED: let the battle begin!

Wat is OLED?

Eerst de basis: wat is OLED eigenlijk? OLED betekent ‘Organic Light Emitting Diode’. Klinkt ingewikkeld, maar dat valt eigenlijk wel mee.

Bij OLED bestaan de pixels uit organische materialen. Zodra daar stroom doorheen gaat, geven ze licht. Iedere pixel is afzonderlijk schakelbaar. Achtergrondverlichting, voorheen gebruikelijk, is daardoor niet nodig. OLED staat voor kleurrijke beelden met veel contrast en details.

Bijkomend voordeel van OLED: de kijkhoek is groter. Je kunt dus vanuit meerdere hoeken naar je OLED tv kijken zonder verlies van beeldkwaliteit.

Wat is QLED?

Dan de tegenhanger: QLED betekent ‘Quantum Dot Light Emitting Diode’. Een QLED tv maakt wél gebruik van achtergrondverlichting, maar dan geoptimaliseerd.

QLED maakt daarvoor gebruik van Quantum Dot-technologie: kleine Nano kristallen die ervoor zorgen dat de afzonderlijke pixels exact de juiste kleur geven. QLED tv staat voor heldere, natuurlijke kleuren en dat oogt heel prettig.

Bovendien heeft QLED nauwelijks last van omgevingslicht, dus de beeldkwaliteit is een constante.

Verschil OLED en QLED

QLED en OLED zijn allebei hoogwaardige technieken. Ze ontlopen elkaar niet veel, maar er zijn verschillen. Twijfel je tussen OLED of QLED? Hierbij enkele verschillen in vogelvlucht:

  • Contrast: bij OLED kan iedere pixel naar wens worden aan- of uitgezet. Daardoor scoort OLED wat betreft contrast net wat beter dan QLED.
  • Helderheid: QLED is op dit punt sterk. QLED tv’s hebben een hoger bereik qua helderheid dan OLED tv’s.
  • Kijkhoek: de beeldkwaliteit gaat bij OLED pas achteruit als de kijkhoek 90 graden of meer afwijkt. Bij QLED is dat al vanaf 50 graden.
  • Kleurvolume: OLED is goed, maar QLED is op dit punt net wat beter.
  • Zwartwaardes: dit is echt het terrein van OLED, dankzij de mogelijkheid om pixels volledig uit te zetten.

OLED of QLED kopen

Voor wie verknocht is aan een bepaald merk: OLED tv’s worden aangeboden door verschillende gerenommeerde merken, denk aan LGPhilips en Sony. Alhoewel verschillende topmerken de OLED tv’s aanbieden, is LG de enige producent.

Vanaf dit jaar gaat ook Samsung OLED-schermen aanbieden. Samsung heeft een deal gesloten met LG-display om de komende jaren miljoenen OLED-tv-panelen te kopen. Waar dit voorheen een gerucht was, is dit gerucht inmiddels bevestigd.

QLED tv’s zijn daarentegen op en top Samsung. Naast verschillende merken zijn er ook talloze product variaties. Informeer je dus goed voordat je een OLED of QLED tv koopt.

Wat is beter QLED of OLED?

Op die vraag kunnen wij helaas geen pasklaar antwoord geven. Dat hangt namelijk af van wat je belangrijk vindt.

Om je te helpen kiezen tussen OLED of QLED, zetten we hieronder de belangrijkste verschillen op een rij. Per criterium is aangegeven wie het beste scoort: OLED of QLED (let op: stand van zaken in februari 2021).

QLED vs OLED: de ultieme vergelijking

 

OLED

QLED

Contrast

X

Kleurweergave

X

Kleurvolume

X

Reactietijd

X

Witwaarden

X

Zwartwaarden

X

Energieverbruik

X

Helderheid

X

Kijkhoek

X

Reflectie

X

Inbranden

X

Levensduur

X

OLED vs QLED: conclusie

Het is een strijd tussen krachtpatsers. OLED en QLED voeren het veld aan in het bieden van een rijke kijkervaring. Hopelijk helpt dit artikel om te bepalen wat voor jou het beste past, QLED of OLED.

Heb je behoefte aan meer informatie of advies op maat? Neem dan contact op met onze klantenservice. Mail naar info@kijoo.nl of bel naar 0413 – 23 20 24.

Martin de Vries
Martin de Vries
2023-02-14
Uitstekend!
Bert van Baardwijk
Bert van Baardwijk
2023-02-05
Snel geleverd, betrouwbaar en scherp geprijsd
Henk van Hest
Henk van Hest
2023-01-29
Goede prijs, snelle levering
Roger Dhaese
Roger Dhaese
2023-01-17
Niet altijd de schuld van KiJoo-team ! Als klant heb ik geleerd om eens geduldig te zijn , natuurlijk heeft de verhuis naar onze nieuwe woning daar iets mee te maken , moe en stress ! En je kan niet altijd het KiJoo-team daar de schuld van geven maar bon... Onze nieuwe woning had dringend een nieuwe wijnkast nodig om de mee verhuisde wijn terug op zijn plaats te leggen daar waar het moet , in een mooie Liebherr WKes 4552-22 Grand Cru , vandaag is deze geleverd , wel iets later dan verwacht maar je ziet...alles komt in orde ! Overal gekeken op het internet voor deze wijnkast en eindelijk bij KiJoo terecht gekomen en zonder spijt , een echte aanrader ! Van Steenberge Johan