Een nieuwe televisie kopen valt niet mee. Er zijn enorm veel modellen op de markt, met elk zijn voor- en nadelen.
Kies je voor een LCD-, een LED- of een plasmatelevisie? Welke schermfrequentie heb je nodig? Ga je voor een ingebouwde soundbar of koop je liever losse speakers? En heb je al nagedacht over welke aansluitingen je nodig hebt?
In deze blog leggen we uit waar je op moet letten als je een nieuwe tv koopt.
Smart tv of niet?
Een smart tv kunt je verbinden met het internet. Daarmee kun je bijvoorbeeld series kijken via Netflix of Videoland en kun je gemiste uitzendingen terugkijken.
Als je gebruik wilt maken van deze functies, is een smart tv de beste keuze. Maak je nooit gebruik van apps of heb je een externe mediaspeler? Dan heb je niet per se een smart tv nodig.
Grootte en plaats van de televisie
Verder moet je nadenken over de grootte en de plaats van de televisie. Deze worden vaak in één adem genoemd, want de grootte van de tv is bepalend voor de kijkafstand.
Heb je niet veel ruimte, waardoor je dichtbij de televisie zit? Kies dan voor een kleiner model. Bij meer afstand tussen tv en zitplaats ga je juist voor een groter exemplaar. Door het formaat van je televisie af te stemmen op je kijkafstand, kun je comfortabel genieten van het beeld.
Wil jij weten welke televisiegrootte het beste bij jou past, op basis van kijkafstand? Lees dan onze blog over de ideale kijkafstand van je televisie.
De kwaliteit van het beeld
Een televisie kiezen op basis van beeldkwaliteit: dat klinkt logisch. Maar er komt nogal wat bij kijken. De beeldkwaliteit van een tv wordt namelijk door verschillende factoren beïnvloed.
Hieronder lees je waar je op moet letten als het gaat om beeldkwaliteit van een tv.
Verschillen tussen LCD, LED en plasma
In je zoektocht heb je keuze tussen LCD-, LED- en plasmatelevisies.
LCD en LED-televisies lijken veel op elkaar. Het verschil zit hem in de verlichting: bij LED’s is dit iets gelijkmatiger. Verder hebben beide schermtypes een hoge helderheid, waardoor je weinig last hebt van invallend zonlicht. Daarnaast beschikken ze over een realistisch contrast en spatten de kleuren van je scherm.
Weetje: OLED en QLED zijn twee variaties op LED-televisies. Een OLED heeft een grotere kijkhoek en de QLED’s hebben een net wat helderder beeld.
En dan heb je nog plasmatelevisies. Wat betreft contrast en kleurweergave zijn plasma’s nog realistischer dan LCD en LED. Daarnaast zijn plasmatelevisies aanzienlijk beter in het weergeven van snelle actiebeelden. Handig voor gamers en sportliefhebbers! Echter, als je veel last hebt van invallend zonlicht kun je beter niet voor een plasmatelevisie gaan. Bovendien verbruiken ze aanzienlijk meer stroom.
Kortom: de verschillende soorten schermen ieder hun eigen voor-en nadelen.
Een aantal adviezen om tot de juiste keuze te komen:
- Staat de televisie vlakbij een raam waar veel zon doorheen komt? Kies dan niet voor een plasmatelevisie.
- Heb jij weinig last van lichtinval en ben je gek op gamen of sport kijken? Ga dan juist wel voor een plasmatelevisie.
- Vind jij het belangrijk dat jouw televisie weinig stroom gebruikt? Dan is een LED-televisie de meest zuinige keuze.
Welke resolutie past bij mij?
De resolutie bepaalt hoe veel pixels er op een scherm passen. Hoe meer pixels er op een scherm passen (ofwel: hoe hoger de resolutie), hoe scherper het beeld. Details en kleine letters worden met een hoge resolutie dus beter zichtbaar.
We maken onderscheid tussen drie verschillende resoluties bij televisies.
- Full HD= 1920 x 1080 pixels
- Ultra HD 4K-televisie= 3840 x 2160 pixels
- Ultra HD 8K-televisie= 7680 x 4320 pixels
Kijk je vooral tv-uitzendingen via de NPO, RTL en SBS? Dan volstaat een Full HD-televisie momenteel prima. Deze zenders zenden hun programma’s namelijk nog niet uit in Ultra HD.
Voor Blu-ray en streamingdiensten als Netflix, YouTube en Videoland is Ultra HD wél de standaard. Als je hier regelmatig naar kijkt zal je echt meer kijkplezier beleven met een Ultra HD-televisie. Je ziet namelijk nog meer details op je scherm.
Kleur- en lichtbereik: SDR of HDR?
Het kleur- en lichtbereik van een televisie zijn ook belangrijk voor de beeldkwaliteit. Momenteel onderscheiden we op dit gebied twee types: SDR-tv’s en HDR-tv’s.
SDR staat voor Standard Dynamic Range, HDR staat voor High Dynamic Range. Waar het in het kort op neer komt, is dat een HDR-televisie een groter en gedetailleerder kleurbereik heeft, met als gevolg een realistischere weergave van de beelden. Dat zit hem vooral in de details: die kan een HDR-televisie beter weergeven dan een SDR-televisie.
Voor HDR geldt dat het nog niet wordt gebruikt in de reguliere tv-uitzendingen van zenders als de NPO, RTL en SBS. Online streamingsdiensten als Netflix, YouTube en Amazon Prime Video bieden wel al series en films aan in HDR. Goed om hier dus kritisch naar te kijken als je een tv gaat kopen.
Weetje: als je voor HDR kiest, ga je automatisch voor een Ultra HD-televisie. Full HD-televisies werken namelijk alleen maar met SDR.
Waar op letten bij het kiezen van schermfrequentie?
Een laatste belangrijke factor die de kwaliteit van je beeld bepaalt, is de schermfrequentie. Dit wordt ook wel de verversingssnelheid genoemd.
De schermfrequentie wordt uitgedrukt in Hertz (HZ) en geeft aan hoe vaak het beeld op je tv per seconde vernieuwd wordt. Het komt erop neer dat hoe meer hertz een televisie heeft, hoe vloeiender het beeld overloopt.
Let op: tv-merken hanteren hun eigen benamingen om de verversingssnelheid aan te geven. Op onze webshop duiden we alles met HZ, maar voor het geval je elders gaat vergelijken:
Merk | Benaming Hertz (HZ) |
Philips | Perfect Motion Rate (PMR) |
Samsung | Picture Quality Index (PQI) |
LG | Picture Mastering Index (PMI) |
Sony | Motion Flow XR |
Oké, tijd om een keuze te maken. Wanneer kies je voor een hoge schermfrequentie vanaf 100 HZ en wanneer volstaat een lagere schermfrequentie van rond de 50 HZ?
Als je een fan bent van sportwedstrijden en actiefilms, dan is een hoge schermfrequentie van 100 HZ of zelfs 200 HZ aan te bevelen. Dit geldt ook als je graag shooter-, race- of sportgames speelt via je televisie. De snelle acties in sport, actiefilms en games komen bij een hogere schermfrequentie aanzienlijk beter over.
Wanneer je vooral talkshows en reguliere programma’s kijkt, zal je nauwelijks verschil merken tussen de Hertz. Je hebt dan voldoende aan een standaard frequentie van rond de 50 HZ.
Beter geluid met een soundbar of losse speakers
Waar je nog meer op moet letten als je een tv gaat kopen? Het geluid natuurlijk!
Niet alleen het beeld van je tv is belangrijk, ook het geluid speelt een rol bij het maken van de juiste keuze. We merken wel dat steeds meer mensen kiezen voor een aanvulling op het basis-televisiegeluid. Dat televisies steeds platter worden, komt de kwaliteit van het geluid namelijk niet ten goede.
Probeer daarom tijdens je zoektocht naar een televisie verschillende combinaties met soundbars en speakers uit. De ene luidspreker is de andere niet en ook hier zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Laat je dus zeker adviseren op basis van welke televisie je op het oog hebt. En natuurlijk wat je wensen zijn.
Wij helpen je hier graag bij! Neem telefonisch contact met ons op via 0413 – 23 20 24 of mail naar info@kijoo.nl
Houd rekening met voldoende aansluitingen en Bluetooth
Ten slotte is het belangrijk om na te denken over de aansluitingen die je nodig hebt. Ga dus na welke apparaten je allemaal wilt aansluiten, zoals een dvd-speler, spelcomputer, soundbar en Chromecast. Op basis daarvan kun je een tv uitzoeken die voldoende HDMI-ingangen heeft.
Waar je ook op moet letten bij het kopen van een nieuwe tv, is de mogelijkheid voor Bluetooth. Mits je natuurlijk de mogelijkheid wilt hebben om draadloze apparaten (zoals een koptelefoon of speaker) wilt kunnen verbinden met je tv.
Persoonlijk advies over een passende televisie voor u
Uit deze blog blijkt al wel dat er genoeg is om op te letten wanneer je een tv gaat kopen. Zo moet je nadenken over de grootte en plaats van de televisie en moet je jezelf afvragen of je een smart tv nodig hebt. Ook wat betreft de kwaliteit van beeld en geluid moeten er bepaalde keuzes worden gemaakt.
Bij KiJoo kunnen we ons voorstellen dat je dat lastig vindt. Heb je vragen of wil je een vrijblijvend advies van ons? Neem dan gerust contact op. Je kunt ons bellen via 0413 – 23 20 24 en mailen naar info@kijoo.nl.
We helpen je graag met een persoonlijk advies.