Vaatwasser droogt niet goed: wat nu?

Vaatwasser droogt niet goed

We kennen allemaal het genot van een vaatwasser: binnen een mum van tijd heb jij je aanrecht leeg zonder zelf iets schoon te maken. Het bespaart je tijd en moeite. Maar ineens open je de deur van de vaatwasmachine en is alles nog nat: je vaatwasser droogt niet goed meer! Dat wil je natuurlijk snel oplossen.

Wij geven je daarom vijf tips om het droogresultaat van jouw vaatwasmachine te verbeteren.

Waarom droogt mijn vaatwasser slecht?

Laten we bij het begin beginnen: je vaat blijft nat, dus je vaatwasser droogt slecht. Waar komt dit probleem vandaan? Je afwasmachine droogt niet goed en dat kan verschillende oorzaken hebben.

Om erachter te komen wat de oorzaak is, moet je eerst weten wat voor type vaatwasser je hebt. Want er zijn heel veel verschillende soorten vaatwassers en ieder type heeft een eigen manier van drogen. Bijvoorbeeld elektrisch of met warme lucht. Daarover hieronder meer.

Verwarmingselement is doorgebrand

We kijken eerst naar een vaatwasser die op een elektrische wijze de vaat droogt: dat gebeurt met een verwarmingselement. Droogt je afwasmachine slecht? Dan kan het zijn dat het verwarmingselement is doorgebrand. Geen paniek, dat kan nog weleens voorkomen als je een vaatwasmachine regelmatig gebruikt. Op het moment dat het verwarmingselement doorbrandt, doet je hele vaatwasser het niet meer.

De vaatwasser droogt niet goed meer omdat het niet meer warm wordt in het apparaat. Dit is alleen op te lossen door een nieuw verwarmingselement te laten plaatsen. Hiervoor kun je het beste een specialist inschakelen. Want niet alleen het verwarmingselement moet weer naar behoren gaan werken, ook de andere onderdelen van je vaatwasmachine moeten blijven functioneren.

Thermostaat werkt niet meer

Naast het verwarmingselement kan het ook voor komen dat de thermostaat niet meer werkt. Dit onderdeel bewaakt de watertemperatuur tijdens het afwasprogramma. Doet die het niet meer? Dan mist je afwasmachine essentiële sturing. Met als gevolg: de vaatwasser droogt niet.

Net zoals bij het verwarmingselement is het voor het vervangen van de thermostaat verstandig om een specialist in te schakelen.

Ventilator draait niet

Heb je geen elektrische vaatwasser en merk je nog steeds dat de vaatwasser niet goed droogt? Dan is de kans groot dat jouw vaat opdroogt dankzij hete lucht met behulp van een droogventilator.

Zodra deze niet meer werkt, komt de vaat nat uit de machine. Dit hoeft niet gelijk te betekenen dat de droogventilator helemaal kapot is. In de meeste gevallen zit er namelijk gewoon iets vast: de bladen van de ventilator zijn dan geblokkeerd. Denk aan etensresten of bestek dat er per ongeluk tussen is gekomen. Dit probleem is dan ook vaak zelf gemakkelijk op te lossen, daar heb je geen specialist voor nodig.

Droogresultaat verbeteren met vijf tips

‘Mijn vaatwasser droogt niet goed en het ligt niet aan de technische onderdelen, wat nu?’

Problemen zijn er natuurlijk om op te lossen. Daarom geven we je graag vijf tips om het droogresultaat van jouw vaatwasmachine te verbeteren.

Tip 1: Gebruik voldoende glansspoelmiddel

Voor een schone én droge vaat is genoeg glansspoelmiddel van groot belang. Glansspoelmiddel zorgt namelijk niet alleen voor een mooie glans op je vaat, het helpt ook bij het droogproces.

Bij een alles-in-één vaatwastablet komt het glansspoelmiddel niet altijd op het juiste moment vrij. Om het droogresultaat toch te verbeteren, voeg je zelf gewoon wat extra glansspoelmiddel toe. Vul hiervoor het reservoir in je vaatwasser met het middel en stel de dosering in op een lage stand.

Tip 2: Open de vaatwasser na afloop van het programma

De vraag wordt vaak gesteld: moet je de vaatwasser open of dicht doen na een schoonmaakbeurt? Om voor altijd duidelijkheid te geven: na een schoonmaakbeurt is het goed om de afwasmachine op een kier te zetten en daar een theedoek tussen te leggen. Laat het 15-20 minuten zo zitten en ruim daarna de machine uit. De theedoek neemt zo een deel van het vocht op met een lekker droge vaat als gevolg.

Tip 3: Laad je vaatwasser op de juiste manier in

Je hele aanrecht staat vol, dus er zit maar één ding op: snel alles die vaatwasser in. Maar in je haast ruim je de vaatwasser vaak te vol en verkeerd in, met als gevolg dat het servies niet goed schoon én niet goed droog wordt.

Tip 4: Kies een programma met droogcyclus

Als je vaatwasser niet goed droogt, kan dat ook aan het wasprogramma liggen. Sommige afwasmachines hebben een programma met een droogcyclus. Dit programma zorgt ervoor dat de vaat extra droog uit de vaatwasser komt.

Geen droogcyclusprogramma op jouw vaatwasmachine? Probeer dan eens een intensief programma.

Tip 5: Maak de sproeiarmen en filters schoon

Een vaatwasser heeft een filter en sproeiarmen. Deze elementen zorgen ervoor dat de vaat goed schoon wordt en dat het water vervolgens weer weg kan. Als de filter of de sproeiarmen van de vaatwasser vies zijn, wordt het droogproces verstoord. Vieze sproeiarmen druppelen bijvoorbeeld langer na, nog tijdens het droogproces, waardoor de onderliggende vaat weer vochtig wordt. Maak ze dus regelmatig schoon om dit te voorkomen!

Kortom: het droogresultaat is op vele manieren te verbeteren

Al met al gaat het erom dat je regelmatig jouw vaatwasmachine reinigt en de juiste tips en tricks inzet. Gebruik bovenstaande tips en verbeter het droogresultaat van jouw vaatwasser!

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op, onze specialisten helpen je graag verder.