Vaatwasser gaat niet aan: wat nu?

Vaatwasser gaat niet aan

Een vaatwasser is bijna niet meer weg te denken uit de keuken. In een handomdraai is al jouw vaat weer schoon zonder dat je er ook maar iets voor hoeft te doen. Dat geeft jou weer tijd voor andere dingen! Maar wat als de vaatwasser niet meer aan gaat of niet meer start? Dan zit je ineens met een aanrecht vol vaat.

Lees hier meer over de veel voorkomende oorzaken en de juiste oplossingen voor als de vaatwasser niet meer aangaat.

Zes tips om jouw vaatwasser weer aan de praat te krijgen

Je vaatwasser start niet meer, wat nu? Helaas gebeurt dit vaak op een moment dat het niet uitkomt. Net op het moment dat je jouw vaatwasmachine helemaal hebt volgestopt, houdt deze ermee op. Maar geen paniek, voor alles is een oplossing. Daarom geven we je zes tips waarmee je jouw vaatwasser weer aan de praat krijgt.

  1. controleer de voedingsaansluiting
  2. controleer het stopcontact
  3. controleer de deur
  4. controleer de waterinlaat
  5. controleer de zekering
  6. vaatwasser resetten

Ook bij merken als Siemens, Whirlpool, Bosch en AEG komt het voor dat de vaatwasser niet meer aangaat. Welk merk vaatwasser je ook hebt dit is een probleem onder alle merken. Onderstaande tips gelden dus ook voor jouw vaatwasmachine!

Tip 1: controleer de voedingsaansluiting

De voeding is eigenlijk de verbinding tussen het stopcontact en de vaatwasser. Een vaatwasmachine heeft namelijk energie nodig om te kunnen functioneren en die energie haalt de vaatwasser uit de voedingsaansluiting. Daarom is het belangrijk om te controleren of de hoofdkabel goed is aangesloten. Het probleem ‘de vaatwasser doet het niet’ kan dan ook een gevolg zijn van een niet goed aangesloten kabel.

Bekijk even de achterkant van je vaatwasser, zitten alle kabels er nog goed in? Zit er nergens een knik in de kabel? Zodra je alles hebt gecontroleerd, zorg je ervoor dat de stekker goed in het stopcontact zit.

Tip 2: controleer het stopcontact

Ligt het niet aan de voedingsaansluiting, dan kan het aan het stopcontact liggen. Controleer of het stopcontact stroom levert door een ander elektrisch apparaat aan te sluiten. Werkt het stopcontact niet? Steek de stekker dan in een ander stopcontact.

Het is ook goed om de aardlekschakelaar te controleren. Zo zie je namelijk of de zekering voor het elektrische circuit is geactiveerd. De aardlekschakelaar is er voor jouw veiligheid. Als de aardlekschakelaar overbelast is, dan schakelt die automatisch de groep stopcontacten uit die overbelast zijn.

Hierdoor kan het voorkomen dat het stopcontact van de vaatwasser is uitgeschakeld. Het hoeft dus niet aan de vaatwasser zelf te liggen, maar het kan ook aan andere apparatuur die op dezelfde elektrische groep zijn aangesloten liggen.

Controleer daarom of een ander elektrisch apparaat voor kortsluiting heeft gezorgd. Lijkt het erop dat er zich een ander probleem voordoet binnen het elektrische circuit? Neem dan contact op met een elektricien.

Tip 3: controleer de deur

De vaatwasser start niet meer en je bent ten einde raad. Het ligt niet aan de voedingsaansluiting en ook niet aan het stopcontact. Wat nu? Soms is de oplossing voor het probleem heel eenvoudig. Heb je bijvoorbeeld al gecheckt of de deur goed dichtzit? Zeker als er nog licht brandt, kan het zijn dat de deur niet goed is gesloten. Het kan zijn dat de deurbeveiliging is ingeschakeld: sluit de deur dan met iets meer kracht en voilà! Probleem opgelost.

Tip 4: controleer de waterinlaat

De waterinlaat zorgt ervoor dat er voldoende water wordt aangevoerd. Niet alleen in de vaatwasser, maar ook in de kraan of douche: eigenlijk overal waar je water nodig hebt.

Tegelijkertijd zorgt dit onderdeel ervoor dat het water van goede kwaliteit is en je het dus kunt drinken. Is er iets mis met de waterinlaat? Dan stroomt er waarschijnlijk geen water door jouw vaatwasser. Het gevolg? De vaatwasser gaat niet meer aan.

Dit kan aan een aantal dingen liggen. Maar voordat je de boel gaat controleren, is het belangrijk dat de watertoevoer is uitgeschakeld. Daarna controleer je of er een slang gekinkt of verstopt is. Zo ja, haal de knik er gelijk uit. Is dit niet het probleem? Dan kan het liggen aan een lage waterdruk. In dat geval kun je het beste even de waterpomp van je CV-ketel nakijken.

Tip 5: controleer de zekering

Een van de onderdelen van een vaatwasser is de zekering. Als deze kapot is, dan kan het ervoor zorgen dat de vaatwasser niet meer start. Als de zekering doorgebrand is, dan moet deze worden verwijderd en worden vervangen. Anders werkt de afwasmachine niet meer. De zekering bevindt zich in de meeste gevallen in het bedieningspaneel. Om te controleren of de zekering van de vaatwasser kapot is, verwijder je het bedieningspaneel. Daarna zoek je de zekering en test je of hij nog werkt. Indien dit niet het geval is, dan zul je de zekering moeten vervangen.

Tip 6: vaatwasser resetten

Heb je het gevoel dat bovenstaande dingen niet het probleem zijn? En gaat de vaatwasmachine nog steeds niet aan? Dan is het tijd om de afwasmachine te resetten.

Een vaatwasser resetten kan op twee manieren: een technische reset of een gebruikers reset. Voor de technische reset haal je de stekker uit het stopcontact. Laat deze er voor 10 seconden uit en doe de stekker er vervolgens weer in.

Krijg je de vaatwasser alsnog niet aan de praat? Houd dan de start/stop-toets 30 seconden ingedrukt voor een gebruikers reset. De afvoerpomp gaat in dat geval afpompen om het programma te resetten. Dit kan nét het duwtje in de rug zijn dat je afwasmachine nodig heeft!

Waarom doet de vaatwasser het niet?

Bovenstaande tips laten meteen zien waar het probleem vandaan kan komen. Soms ligt het simpelweg aan niet goed gesloten deur, soms is het een probleem iets met het stopcontact.

Helpen deze simpele oplossingen niet? Dan kan het zijn dat het probleem in de vaatwasser zit. In dat geval kun je het beste een specialist inschakelen: die weet precies wat er aan de hand is!

Voorkom een vaatwasser die niet start

Een goed onderhouden vaatwasser functioneert beter. Hoewel je soms niet kunt voorkomen dat er iets mee gebeurt, kun je de kans natuurlijk wel zo klein mogelijk maken!

Bijvoorbeeld door je vaatwasser goed schoon te houden. Een maandelijkse schoonmaak- en controlebeurt is geen overbodige luxe. Niet alleen functioneert jouw vaatwasser dan optimaal, ook ben je er op tijd bij als er iets mis is. Ideaal dus.

KiJoo is jouw vaatwasser specialist!

KiJoo is jouw specialist op het gebied van vaatwassers. Bekijk de blogs op onze website en verhelp de problemen van jouw vaatwasser zelf.

Is jouw vaatwasser aan vervanging toe? Bekijk dan de scherp geprijsde vaatwassers van KiJoo! Van mini vaatwassers tot aan energiezuinige vaatwassers!