Afhalen=korting Zelf Afhalen is korting!

Installatieservice Geen puin, geen zorgen

Toch iets anders? 14 dagen bedenktijd

Minimaal 2 jaar garantie Met mogelijkheid tot uitbreiden

Vaatwasser ontkalken: Zo doe je dat in 60 minuten!

Vaatwasser ontkalken - KiJoo

Om ervoor te zorgen dat er geen kalkaanslag in jouw vaatwasser ontstaat en deze optimaal blijft werken, is het belangrijk om de machine eens in de zoveel tijd te ontkalken. En dat kun je gemakkelijk zelf doen. Voeg een hoogwaardig ontkalkingsmiddel toe aan een lege vaatwasser en draai een programma op minimaal 60°.

Lees in onderstaande blog waarom en hoe vaak je een vaatwasser moet ontkalken of ga direct naar het stappenplan om binnen 60 minuten je vaatwasser te ontkalken!

Waarom moet je een vaatwasser ontkalken?

Laten we bij het begin beginnen. Want waarom is het belangrijk om een vaatwasser te ontkalken? Wanneer je je vaatwasser niet ontkalkt, merk je op den duur dat er kalkaanslag in de vaatwasser komt.

De aanslag van kalk kan extra kosten met zich meebrengen. Waarom? Omdat je vaat niet meer zo goed schoon wordt als voorheen. Het kan zijn dat je hierdoor veel meer zeep en andere schoonmaakmiddelen gaat gebruiken waardoor je kosten omhoog gaan. Zonde!

Met het ontkalken van je vaatwasser voorkom je daarnaast dat deze verstopt raakt. Een verstopte afwasmachine is niet alleen onhandig omdat je deze niet meer kunt gebruiken, maar ook omdat dit voor lekkage en waterschade kan zorgen. Daar zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten!

Kortom: om al deze problemen te voorkomen, is het belangrijk om geregeld je vaatwasmachine te ontkalken.

Hoe vaak moet je een vaatwasser ontkalken?

Over het algemeen is het verstandig om 1 à 2 keer per jaar je afwasmachine te ontkalken. Hoe vaak precies hangt af van de hardheid van het water, het aantal wasbeurten en de gekozen temperatuur. Want hoe harder het water is, hoe meer kalk erin zit.

De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium. Zijn die waarden hoog? Dan zit er dus ook meer kalk in het water. En hoe warmer het water is, hoe sneller de aanslag zich vormt.

Wat voor type vaatwasser je hebt en de kwaliteit van het water: bepaalt allemaal hoe vaak je afwasmachine een ontkalkronde nodig heeft. Over het algemeen bevat water in de randstad meer kalk dan water op het platteland. Ga hier echter niet blindelings vanuit, maar houd het zelf goed in de gaten.

Zie je op een gegeven moment kalkaanslag in je vaatwasser ontstaan? Dan is het tijd voor een ontkalkbeurt!

Ontkalk jouw vaatwasser in 5 eenvoudige stappen!

  1. maak de vaatwasser leeg
  2. start een programma op minimaal 60 graden
  3. pauzeer het programma na 30 minuten
  4. strooi ontkalkingsmiddel in je vaatwasser
  5. herhaal het programma

Hoe moet je een vaatwasser ontkalken? Een vaatwasmachine ontkalken is gelukkig erg eenvoudig. Volg de vijf eenvoudige stappen hieronder en je bent in no time klaar!

Stap 1: maak de vaatwasser leeg

Voordat je met het ontkalken begint, is het belangrijk dat de vaatwasser helemaal leeg is. Zorg ervoor dat er geen servies of bestek meer in zit.

Haal ook het filter op de bodem eruit. Hier stapelen etensresten zich soms op, waardoor de vaatwasser stinkt. Zodra de vaatwasser stinkt, is dat het teken om de machine te ontkalken.

Stap 2: start een programma op minimaal 60 graden

Nu de vaatwasser helemaal leeg is, start je een programma op minimaal 60 graden. In water boven de 60 graden gaan bacteriën namelijk sneller dood dan bij minder warm water. Gebruik geen vaatwasblokjes of ander schoonmaakmiddel tijdens deze spoelronde.

Stap 3: pauzeer het programma na 30 minuten

Na 30 minuten is het tijd om het programma te pauzeren. Omdat het programma officieel nog niet klaar is, doe je er goed aan om de deur zachtjes te openen. Zo voorkom je dat water niet uit de vaatwasser stroomt en op je vloer terechtkomt. De vaatwasser krijgt bij voorzichtig openen namelijk zelf de kans om het water weg te spoelen.

Stap 4: strooi ontkalkingsmiddel in je vaatwasser

Nu ga je het ontkalkingsmiddel verspreiden over de bodem van de vaatwasser. Hoeveel je nodig hebt? Dat vind je op de verpakking van het ontkalkingsmiddel.

Stap 5: herhaal het programma

Draai opnieuw het bovengenoemde programma en laat het nu doorlopen tot het einde. Het ontkalkingsmiddel verspreidt zich in de vaatwasser en lost dankzij de hoge watertemperatuur goed op. De kalkresten laten door deze combinatie los en jouw vaatwasser is kalkvrij.

Verschillende schoonmaakmethoden

Heb je geen ontkalkingsmiddel in huis en wil je toch je vaatwasser ontkalken? Gelukkig zijn er ook andere schoonmaakmiddelen die een ontkalker voor jouw vaatwasser zijn.

Vaatwasser ontkalken met schoonmaakazijn

Zo kun je bijvoorbeeld je vaatwasser ontkalken met schoonmaakazijn. Het stappenplan is precies hetzelfde, maar waar ‘ontkalkingsmiddel’ staat, voeg jij azijn toe.

Let wel goed op: te veel azijn kan het rubber van de vaatwasser aantasten, waardoor de vaatwasser kan gaan lekken. En dat moeten we natuurlijk niet hebben.

Vaatwasser ontkalken met soda

Naast schoonmaakazijn kun je ook jouw vaatwasser ontkalken met soda. Wanneer je soda gebruikt, is het stappenplan iets anders.

Giet een kopje soda leeg op de bodem van de afwasmachine en draai vervolgens het heetste programma. En voilà: een kalkvrije vaatwasser!

Meer vaatwasser tips van KiJoo?

Met al deze tips ben je helemaal klaar om je vaatwasser te ontkalken! Zorg er ook voor dat je je vaatwasmachine regelmatig volledig reinigt. Zo voorkom je namelijk dat etensresten en vetplekken vastplakken in je machine.

Wil je weten hoe je dit aanpakt? Bekijk dan onze tips over vaatwasser reinigen!

Martin de Vries
Martin de Vries
2023-02-14
Uitstekend!
Bert van Baardwijk
Bert van Baardwijk
2023-02-05
Snel geleverd, betrouwbaar en scherp geprijsd
Henk van Hest
Henk van Hest
2023-01-29
Goede prijs, snelle levering
Roger Dhaese
Roger Dhaese
2023-01-17
Niet altijd de schuld van KiJoo-team ! Als klant heb ik geleerd om eens geduldig te zijn , natuurlijk heeft de verhuis naar onze nieuwe woning daar iets mee te maken , moe en stress ! En je kan niet altijd het KiJoo-team daar de schuld van geven maar bon... Onze nieuwe woning had dringend een nieuwe wijnkast nodig om de mee verhuisde wijn terug op zijn plaats te leggen daar waar het moet , in een mooie Liebherr WKes 4552-22 Grand Cru , vandaag is deze geleverd , wel iets later dan verwacht maar je ziet...alles komt in orde ! Overal gekeken op het internet voor deze wijnkast en eindelijk bij KiJoo terecht gekomen en zonder spijt , een echte aanrader ! Van Steenberge Johan