Afhalen=korting Zelf Afhalen is korting!

Installatieservice Geen puin, geen zorgen

Toch iets anders? 14 dagen bedenktijd

Minimaal 2 jaar garantie Met mogelijkheid tot uitbreiden

Vaatwasser pompt niet af: ontstoppen in 6 stappen!

Vaatwasser pompt niet af

De vaatwasser is misschien wel één van de belangrijkste machines in je keuken. Maar wat als deze verstopt raakt? Daar zit je natuurlijk niet op te wachten! De vaatwasser pompt niet af en nu heb je een overstroming in je afwasmachine. We leggen je uit waar dit probleem vandaan komt en hoe je het kunt voorkomen.

Het water blijft in de vaatwasser staan, wat nu?

Een vaatwasser die niet afpompt kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een verstopte filter, een knik in de afvoerslang of een kapotte pomp. Ook kan het probleem veroorzaakt zijn door een defecte motor of een vastgelopen bedieningspaneel. Wat de oorzaak ook is, haal voordat je begint altijd de stekker uit het stopcontact om nog vervelendere situaties te voorkomen.

Ook bij bekende merken als Siemens, Bosch, Beko, Etna en Miele komt het probleem van een vaatwasser die niet goed afpompt vaak voor. Welk merk vaatwasmachine je ook hebt, hieronder vind je de belangrijkste oorzaken voor een vaatwasser die het water niet meer afpompt.

Filters zijn verstopt

Je vaatwasser pompt het water niet meer weg en nu zit je met vuile vaat en een overstroomde vaatwasser. De kans is groot dat het filter is verstopt. Je vindt het filter op de bodem van je vaatwasmachine. Deze vangt normaal gesproken achtergebleven etensresten op zodat deze niet in de pomp terechtkomen. Super fijn natuurlijk, maar ook meteen de valkuil: etensresten kunnen zich namelijk makkelijk opstapelen, waardoor het element verstopt raakt. Hierdoor kan er geen water meer weglopen.

De afvoerslang heeft een knik

Ook kan het gebeuren dat er een knik in je afvoerslang is gekomen. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat de slang te weinig ruimte krijgt en zich in rare wegen moet wringen om te kunnen functioneren. De vaatwasser pompt dan niet af, want het water kan er niet meer door. Dit probleem is erg snel en eenvoudig op te lossen. De afvoerslang zit aan de onderkant, achterin de vaatwasser: haal de knik uit de afvoerslang en plaats deze weer terug op zijn plaats.

De pomp is kapot

Ligt het niet aan het filter en ook niet aan de afvoerslang? Dan kan het met een kapotte pomp te maken hebben. Hiervoor kun je de afvoerpomp van de vaatwasser testen. De pomp zit onderin en is een belangrijk onderdeel van de afwasmachine. Deze zorgt namelijk voor de afvoer van de machine. Wanneer de pomp kapot is, wordt er niks meer afgevoerd wat zorgt voor een overstroomde vaatwasser. Het probleem is makkelijk te verhelpen, maar haal altijd eerst de stekker uit het stopcontact.

Om bij de pomp te komen, kantel je de vaatwasser en maak je eerst de schroeven los van de bodem van de vaatwasser. Nu zie je als het goed is de bekabeling. Via deze weg kom je erg makkelijk bij de pomp terecht. Schroef de pomp los en vervang deze door een nieuwe pomp. En voilà, problem solved. Heb je liever hulp bij deze klus? Dan kun je natuurlijk altijd professionele hulp inschakelen.

Het bedieningspaneel blijft vasthangen

Het vaatwasserwater loopt niet weg en bovenstaande oorzaken zijn niet het probleem. Dan blijft mogelijk  het bedieningspaneel vasthangen. Dit is, zoals de naam al zegt, het paneel waarmee je de vaatwasser bedient. Als één of meerdere knopjes op het bedieningspaneel defect zijn, moeten ze worden vervangen. Hiervoor kun je het beste een specialist inschakelen.

In zes eenvoudige stappen de vaatwasser ontstoppen

In de meeste gevallen is er bij een vaatwasser die niet meer afpompt sprake van een verstopte filter. Met dit handige stappenplan leggen we je uit hoe je dit probleem zelf oplost. In zes eenvoudige stappen is jouw vaatwasser weer zo goed als nieuw!

Stap 1: Haal het rek uit de vaatwasser

Het filter bevindt zich op de bodem van jouw vaatwasser. Om bij het filter te komen, is het dus nodig om het rek uit de machine te halen. Leg deze op een voor jouw handige en veilige plek neer zodat het niet in de weg ligt.

Stap 2: Ontgrendel het filter

Nu kun je makkelijk bij het filter. Ontgrendel het element door eraan te draaien en haal deze er voorzichtig uit. Je kunt voor de zekerheid handschoenen aan doen zodat je je nergens aan bezeert en geen viezigheid op je handen krijgt.

Stap 3: Het filter scheiden

Scheid de filterelementen door de cilindervormige filter eerst voorzichtig los te schroeven. Waarschijnlijk komen er etensresten en water uit. Het is daarom verstandig om deze stap boven de wasbak uit te voeren.

Stap 4: Het filter schoonmaken

Dit is eigenlijk de belangrijkste stap: het filter schoonmaken. Maak beide filters schoon onder stromend kraanwater. Gebruik een klein borsteltje om het filter voorzichtig van binnen te reinigen en kleinere vuilresten te verwijderen. Wat je ook doet, gebruik geen schuurmiddelen: deze kunnen je filter namelijk beschadigen.

Stap 5: Monteren van het filtereenheid

Zodra de filters helemaal schoon zijn, is het tijd om ze weer in elkaar te zetten.

Stap 6: Terug in de vaatwasser

Tot slot: het terugplaatsen van het filter in de vaatwasser. Draai het filter om deze weer vast te klikken in je afwasmachine. Hiermee is het probleem van een vaatwasser die niet afpompt verholpen!

Voorkom een vaatwasser die niet doet afpompen

Nu je weet waar de problemen vandaan komen en hoe ze zijn op te lossen, leggen we je graag uit hoe je deze voorkomt. Ondanks dat alle vaatwassers anders zijn, komt het allemaal neer op het reinigen van je vaatwasser. Door je vaatwasmachine regelmatig schoon te maken, voorkom je een verstopping. Met een grondige schoonmaakbeurt optimaliseer je ook nog eens de werking van de machine. Je vaatwasser reinigen maakt dus echt een verschil!

Wat ook helpt, is het afspoelen van de vaat voordat je het in de afwasmachine zet. Zo spoel je de grootste etensresten alvast weg en komen ze niet in het filter terecht. Ook is het gebruik van speciale all-in-one vaatwastabletten aan te raden. Deze tabletten zijn niet alleen goed voor je vaat, maar ook voor je machine. Zo geniet je nog langer van jouw vaatwasser.

Ga je jouw vaatwasser ontstoppen en wil je graag nog wat extra informatie? Of laat je het toch liever over aan een specialist? Neem dan contact met ons op. Stuur een mail naar: info@kijoo.nl of bel ons op: 0413 – 23 20 24.

 

Martin de Vries
Martin de Vries
2023-02-14
Uitstekend!
Bert van Baardwijk
Bert van Baardwijk
2023-02-05
Snel geleverd, betrouwbaar en scherp geprijsd
Henk van Hest
Henk van Hest
2023-01-29
Goede prijs, snelle levering
Roger Dhaese
Roger Dhaese
2023-01-17
Niet altijd de schuld van KiJoo-team ! Als klant heb ik geleerd om eens geduldig te zijn , natuurlijk heeft de verhuis naar onze nieuwe woning daar iets mee te maken , moe en stress ! En je kan niet altijd het KiJoo-team daar de schuld van geven maar bon... Onze nieuwe woning had dringend een nieuwe wijnkast nodig om de mee verhuisde wijn terug op zijn plaats te leggen daar waar het moet , in een mooie Liebherr WKes 4552-22 Grand Cru , vandaag is deze geleverd , wel iets later dan verwacht maar je ziet...alles komt in orde ! Overal gekeken op het internet voor deze wijnkast en eindelijk bij KiJoo terecht gekomen en zonder spijt , een echte aanrader ! Van Steenberge Johan