Afhalen=korting Zelf Afhalen is korting!

Installatieservice Geen puin, geen zorgen

Toch iets anders? 14 dagen bedenktijd

Minimaal 2 jaar garantie Met mogelijkheid tot uitbreiden

Vaatwasser reinigen: stappenplan + tips!

Vaatwasser reinigen

Maak jij jouw vaatwasser regelmatig schoon? Je denkt er misschien niet zo gauw aan: er gaat immers telkens heet water en afwasmiddel doorheen. Toch is het belangrijk om het apparaat af en toe een goede schoonmaakbeurt te geven. Zo voorkom je nare geurtjes, verstoppingen en storingen.

In deze blog leggen we je uit hoe je jouw afwasmachine het beste schoon houdt. Een stappenplan + handige tips voor het onderhouden van je vaatwasser!

Stappenplan vaatwasser reinigen

Het schoonmaken van je afwasmachine is niet moeilijk, maar je moet wel weten wat je moet doen. Weet je niet waar je moet beginnen? Volg de onderstaande stappen:

1) Draai een (heet) reinigingsprogramma

Een van de makkelijkste manieren om je vaatwasser te reinigen is om eens in de zoveel tijd een (heet) reinigingsprogramma te draaien.

Op veel vaatwassers zit hiervoor een speciaal reinigingsprogramma ingebouwd. Heeft je vaatwasser dit niet? Draai de vaatwasser dan op de heetste stand. De hitte zorgt er namelijk voor dat vetten loskomen en niet in het apparaat blijven hangen.

Je kunt je vaatwasser schoonmaken met speciale vaatwasser reinigingstabletten. Deze zijn te koop in de meeste supermarkten. Je vaatwasser reinigen kan echter ook met een natuurlijk schoonmaakmiddel, zoals azijn, (baking) soda, zout of citroen. Dit werkt als volgt:

Hoe vaatwasser reinigen met azijn?

Neem wat schoonmaakazijn, doe dit in een bakje en zet dit bakje in de vaatwasser. Spuit eventueel nog een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser. Draai de vaatwasser vervolgens op een hete temperatuur.

Hoe vaatwasser reinigen met (baking) soda?

Doe een beetje soda in het zeepbakje van de afwasmachine (één eetlepel is voldoende). Draai de machine vervolgens op een hete stand.

Hoe vaatwasser reinigen met citroen?

Snijd een citroen in schijfjes en leg deze in het bestekbakje. Draai de vaatwasmachine vervolgens op een heet programma.

Hoe vaatwasser reinigen met zout?

Wil je witte aanslag op je vaat voorkomen? Vul het zoutreservoir in de vaatwasser met vaatwasser zout en gebruik het apparaat zoals gewoonlijk. Let op: gebruik hiervoor geen keukenzout. Dit is namelijk niet geschikt voor het schoonmaken van je vaatwasser.

2) Maak de filters schoon

De filters in je vaatwasmachine voorkomen dat er grote etensresten in het apparaat terecht komen. Blijven er veel etensresten achter op de filters, dan raken ze verstopt. Hierdoor kan het water niet meer goed weglopen en ontstaat er stank. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Dit doe je als volgt:

  • Draai de filters los;
  • Trek ze eruit;
  • Maak ze schoon onder de kraan;
  • Draai ze weer op hun plaats.

Tip voor dagelijks gebruik: haal grote etensresten van de borden af voordat je het servies in de vaatwasser zet. Check ook regelmatig of er etensresten op de filters zijn achtergebleven. De filters kunnen namelijk verstopt raken en dat zorgt voor onaangename geurtjes. Door dit regelmatig te controleren voorkom je deze problemen.

3) Maak de sproeiarmen schoon

De sproeiarmen van de vaatwasser zorgen voor de verspreiding van water. Na verloop van tijd kunnen de gaatjes in deze sproeiarmen verstopt raken. Meestal komt dit door kalk of door kleine etensresten. Gelukkig kun je dit voorkomen door de sproeiarmen regelmatig te reinigen. Dit doe je als volgt:

  • Draai de sproeiarmen voorzichtig los (weet je niet precies hoe dit moet, kijk dan in de handleiding van de vaatwasmachine hoe dit werkt);
  • Haal ze uit de machine;
  • Spoel ze af onder de kraan;
  • Prik de gaatjes door met een cocktailprikker;
  • Plaats de sproeiarmen weer terug in de machine.

4) Vergeet de deur niet!

Ook aan de binnenkant van de vaatwasser deur komt veel vuil en vet terecht. Vooral tussen de randjes kan vuil zich makkelijk ophopen. Doe de deur en de deurrubbers daarom regelmatig af met een vochtige doek (eventueel met een beetje afwasmiddel).

Hoe vaak vaatwasser reinigen?

Hoe vaak je de vaatwasser moet reinigen hangt af van het gebruik. Gebruik je de vaatwasser bijna dagelijks? Dan is het verstandig om de vaatwasmachine minimaal eens in de 2 maanden volledig te reinigen.

Ruim vaatwasser assortiment bij KiJoo

Na het lezen van deze blog weet je hoe het reinigen van je vaatwasser werkt, hoe vaak je dit moet doen en welke middelen je ervoor kunt gebruiken.

Is jouw vaatwasser toe aan vervanging? Op Kijoo.nl vind je een ruim aanbod aan vaatwassers van gerenommeerde merken zoals Bosch en Siemens. Bestel je vaatwasser online, en wij bezorgen ‘m bij je thuis.

Wil je meer tips lezen over het onderhouden van je vaatwasser? Lees onze andere blogs!

Martin de Vries
Martin de Vries
2023-02-14
Uitstekend!
Bert van Baardwijk
Bert van Baardwijk
2023-02-05
Snel geleverd, betrouwbaar en scherp geprijsd
Henk van Hest
Henk van Hest
2023-01-29
Goede prijs, snelle levering
Roger Dhaese
Roger Dhaese
2023-01-17
Niet altijd de schuld van KiJoo-team ! Als klant heb ik geleerd om eens geduldig te zijn , natuurlijk heeft de verhuis naar onze nieuwe woning daar iets mee te maken , moe en stress ! En je kan niet altijd het KiJoo-team daar de schuld van geven maar bon... Onze nieuwe woning had dringend een nieuwe wijnkast nodig om de mee verhuisde wijn terug op zijn plaats te leggen daar waar het moet , in een mooie Liebherr WKes 4552-22 Grand Cru , vandaag is deze geleverd , wel iets later dan verwacht maar je ziet...alles komt in orde ! Overal gekeken op het internet voor deze wijnkast en eindelijk bij KiJoo terecht gekomen en zonder spijt , een echte aanrader ! Van Steenberge Johan