Iedere keer als je de vaatwasser open doet, doe je deze het liefst zo snel mogelijk weer dicht. De stank die eruit komt is namelijk niet te harden. Misschien stinkt je vaatwasser naar riool, vis, ei, natte hond of ruikt je vaatwasser juist chemisch. Hoe dan ook: het is erg hinderlijk en doet vermoeden dat je vaat niet goed schoon wordt. Als je vaatwasser stinkt, is het verstandig om gebruik te maken van onze tips!
Tijd dus om daar iets aan te doen! In deze blog lees je wat de oorzaak kan zijn van jouw stinkende vaatwasser, hoe je dit op kunt lossen en hoe je stank in de vaatwasser in het vervolg kunt voorkomen.
Mogelijke oorzaken van een stinkende vaatwasser
Waarom stinkt de vaatwasser? Er zijn meerdere mogelijke oorzaken:
- Er zitten rottende etensresten in de afvoerfilter.
- De vaatwasser heeft te lang dicht gestaan waardoor de geur van vervuilde vaat zich als het ware ophoopt.
- Een van de leidingen of de afvoer is verstopt.
- De afwasmachine is lange tijd niet gebruikt daardoor is er schimmel ontstaan op vochtige plekken of wordt de stank veroorzaakt door droge leidingen.
- De rubbers van je vaatwasser zijn vies.
Hoe kan het dat vooral je glazen stinken als ze uit de vaatwasser komen?
Valt het je op dat vooral je glazen stinkend uit de afwasmachine komen? Dat komt meestal doordat je de glazen niet goed genoeg laat drogen of lange tijd in een vochtige vaatwasser laat staan. Dit kun je verhelpen door de vaatwasser direct na afronden van het programma open te zetten en de trays uit te schuiven. Op deze manier kunnen de glazen goed geventileerd opdrogen.
Twee andere mogelijke oorzaken zijn dat je vaatwasser toe is aan een grondige schoonmaakbeurt of dat je geen onthardingszout gebruikt. Onthardingszout zorgt ervoor dat het water zacht is waardoor bacteriën zich minder kunnen hechten en er geen kalk of mineralen op je glazen terecht komen. Kalk zorgt voor een doffe waas en mineralen kunnen stinken. Gebruik dus bij voorkeur altijd onthardingszout!
5 oplossingen tegen stank uit de vaatwasser
Een stinkende afwasmachine is natuurlijk ontzettend vervelend. Zeker wanneer de vaat een vieze geur behoudt na het schoonspoelen. Tijd voor een oplossing dus.
Hoe haal je een vieze geur uit de vaatwasser? Je leest het hieronder.
- Grondig schoonmaken
- Afvoerfilter controleren
- Heet reinigingsprogramma draaien
- Sodamethode voor kleine verstoppingen
- Aansluiting van de afvoer controleren
Hieronder lichten we de oplossingen verder toe.
Grondig schoonmaken
We starten met de meest voor de hand liggende oplossing voor een stinkende vaatwasser: een grondige schoonmaakbeurt. In de meeste gevallen komt de vieze lucht namelijk door aangekoekte etensresten op de rubbers, filter(s), sproeiarmen of andere onderdelen van de vaatwasser.
Vooral huishoudens die enkel op de Eco-stand of in minder frequente mate de vaatwasser gebruiken hebben hier last van. Hoe langer het vuil vastzit, hoe moeilijker deze te verwijderen is door het wasprogramma. En doordat het Eco-wasprogramma op een lagere temperatuur werkt krijg je daarmee niet altijd alles schoon. De vaat gelukkig wel, maar de nare geurtjes helaas niet.
In onze uitgebreide blog over vaatwasser reinigen leggen we in detail uit hoe je je vaatwasser het beste kunt schoonmaken.
Afvoerfilter controleren
Ben je bij het schoonmaken van je vaatwasser misschien je afvoerfilter vergeten? Dan is dat waarschijnlijk de boosdoener. Het komt regelmatig voor dat het vet niet door de filter kan en daardoor een hardnekkig laagje gaat vormen. Dit gaat op den duur stinken en moet daarom periodiek gereinigd worden.
Probeer maar eens te ruiken in je afwasmachine waar de stank vandaan komt.
Dikke kans dat de vieze lucht met name bij de afvoer aanwezig is.
Idealiter controleer je de afvoerfilter iedere week eventjes om een vieze geur te voorkomen. De afvoerfilter bevindt zich op de bodem van de afwasmachine en kun je gemakkelijk losdraaien om eruit te trekken. Je kunt de afvoerfilter daarna schoonspoelen onder de kraan en terugplaatsen voor gebruik.
Een heet reinigingsprogramma draaien
Een stinkende vaatwasser kan komen door vervetting. Dit wil zeggen dat vette etens-of wasmiddelresten vast komen te zitten in de vaatwasser, de filter of zelfs de waterleiding. Als dit nog niet in een vergevorderd stadium is, kun je het oplossen met een heet reinigingsprogramma van minimaal 60 graden of een specifiek machinereinigingsprogramma.
Let wel op dat je geen vaat plaatst om beschadigingen door hete temperatuur te voorkomen.
Sodamethode voor kleine verstoppingen
Is het bij jou met name het zoutreservoir van de vaatwasser dat stinkt? Waarschijnlijk heb je dan last van een verstopping in het leidingwerk. Je kunt direct een professional inschakelen om de verstopping te verhelpen, of zelf de zogenoemde ‘sodamethode’ uitproberen.
Dit doe je als volgt:
- Zorg ervoor dat je afwasmachine leeg is .
- Los een kopje soda (normale huishoudsoda) op in kokend water.
- Giet het sodawater op de afvoer en in het zoutreservoir totdat deze als het ware overlopen.
- Wacht een aantal uren zodat het sodawater zijn werk kan doen.
- Stel een vaatwasprogramma in op hoge temperatuur en vergeet niet om afwasmiddel toe te voegen.
Controleer na een aantal dagen gebruik of de stank verdwenen is.
Is dit niet het geval? Dan moet je helaas alsnog een reparateur inschakelen.
Controleer of de afvoer juist is aangesloten
Een rotte lucht uit je vaatwasser kan veroorzaakt worden doordat de afvoer niet goed is aangesloten. In sommige gevallen kan dan het vieze gootsteenwater in je vaatwasser terechtkomen. Pak dus je product handleiding erbij en controleer of alles juist is geïnstalleerd.
Wist je dat je bij aankoop van een vaatwasser bij KiJoo kunt kiezen voor een professionele installatieservice?
Met deze optie weet je zeker dat je apparaat juist wordt aangesloten.
Bekijk ook onze blog over vaatwasser aansluiten.
Chemische geur uit nieuwe vaatwasser weghalen
Heb jij een nieuwe vaatwasser die chemisch ruikt? Dat is heel normaal.
Je moet namelijk voordat je de afwasmachine in gebruik neemt een 60 graden-programma uitvoeren, zonder vaat.
Ruik je daarna alsnog iets chemisch? Maak je niet druk: dit is niet schadelijk voor je gezondheid want alle bacteriën zijn door de 60 graden temperatuur gedood. De geur zal vanzelf na een aantal draaien afnemen.
Plaats een vaatwasser verfrisser
Willen bovenstaande oplossingen onvoldoende helpen bij jouw stankprobleem? Probeer dan eens een vaatwasser verfrisser, ook wel neutraliser genoemd. Deze zijn te koop in iedere supermarkt en werken als een soort luchtverfrisser. Ze geven een vrij sterke geparfumeerde geur af waardoor andere geurtjes overstemd worden.
Wees hier wel voorzichtig mee, want vaak is een stinkende vaatwasser het vervolg van verstopping of achterstallige schoonmaak.
Ofwel: je moet dat niet negeren en alles goed nalopen voordat je een verfrisser ophangt.
Voorkomen dat je vaatwasser weer stinkt
Nu je vaatwasmachine als nieuw ruikt, wil je natuurlijk voorkomen dat de stank terugkomt.
Dit kun je doen door de volgende tips op te volgen:
- Maak er een gewoonte van om het afvoerfilter wekelijks schoon te maken.
- Haal maandelijks een sopje door je afwasmachine voor een grondige schoonmaak: vergeet hierbij vooral de rubbers niet.
- Gebruik iedere zes maanden een vaatwasser reiniging product voor de leidingen. Deze bestel je bij je lokale witgoedspecialist. Periodiek gebruik voorkomt verstoppingen en verlengt de levensduur van je vaatwasser aanzienlijk!
- Open na het wasprogramma zo snel mogelijk je vaatwasser en rol de trays naar buiten, zodat je schone vaat goed kan luchten en het vocht gemakkelijk uit je afwasmachine kan trekken.
Toch tijd voor een nieuwe? Bekijk ons assortiment
Heb jij alles al geprobeerd en wil niets helpen bij jouw stinkende vaatwasser? Dan denk je er misschien over na om een nieuwe te kopen.
Als je het gevoel hebt dat je vaat er viezer uit komt dan dat ie erin gaat, wat je ook probeert, dan is dat natuurlijk zonde.
Bekijk ons assortiment vaatwassers gemakkelijk online of neem contact op met onze klantenservice. Onze medewerkers helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. In ons assortiment zitten energiezuinige vaatwassers, maar ook mini vaatwassers.