Afhalen=korting Zelf Afhalen is korting!

Installatieservice Geen puin, geen zorgen

Toch iets anders? 14 dagen bedenktijd

Minimaal 2 jaar garantie Met mogelijkheid tot uitbreiden

Vaatwasser wordt niet warm: dit moet je doen

Vaatwasser wordt niet warm

Je vaatwasser wordt niet warm, wat nu? Als je niet weet waaraan het ligt, is het ook moeilijk om op zoek te gaan naar de juiste oplossing. We helpen je daarom graag. Wat zijn de oorzaken van het verwarmingsprobleem van je vaatwasser en hoe los je dit op? En misschien nog wel belangrijker: hoe voorkom je het?

Mijn afwasmachine wordt niet warm, wat nu?

Je Siemens-, AEG-, of Bosch-vaatwasser wordt niet warm: welk merk afwasmachine je ook hebt, problemen met de aanvoer van warm water komen bij alle soorten en maten vaatwasmachines voor.

Voordat we je de verschillende oorzaken uitleggen, vertellen we je eerst hoe je erachter komt of jouw vaatwasser geen warm water meer gebruikt. Want zodra je de vaatwasser hebt aangezet, kijk je er meestal niet meer naar om tot het programma is afgelopen en de vaat is afgekoeld.

Dus hoe herken je een kapotte afwasmachine? Heel simpel: als jouw vaat na een schoonmaakbeurt nog steeds nat en vies uit de vaatwasser komt, is de kans groot dat er iets mis is. En dan kunnen er drie verschillende dingen aan de hand zijn.

Verwarmingselement kapot

Je vaatwasser blijft koud: het eerste en meest voorkomende probleem is dat het verwarmingselement van je vaatwasser kapot is. Maar hoe weet je dat nou zeker?

Als je toevallig een multimeter in huis hebt, dan kun je even de weerstand van het verwarmingselement meten. De weerstand van het verwarmingselement hoort tussen de 15 en 30 Ohm te zijn. Meet jij een weerstand die boven de 30 zit? Dan weet je zeker dat het verwarmingselement kapot is en moet je deze repareren of (laten) vervangen.

Als de vaatwasmachine helemaal niet meer warm wordt en het blijkt dat het verwarmingselement beschadigd of kapot is, vraag je je misschien af of je iets fout hebt gedaan. Nee hoor, het is meestal een kwestie van slijtage: door het vele gebruik van je machine kan het verwarmingselement doorbranden. Dat is veelvoorkomend. Het gevolg: de vaatwasser wordt niet warm en maakt jouw vaat niet meer optimaal schoon.

Ventilator draait niet

Het kan ook voorkomen dat de afwasmachine niet opwarmt omdat er een probleem is met de ventilator. Je kunt dit probleem makkelijk zelf herkennen, ook zonder meetinstrumenten.

In de meeste gevallen zit er namelijk vuil, zoals etensresten, tussen de ventilatorbladen, waardoor ze niet (goed) meer kunnen draaien. Of er zitten onderdelen zoals bestek vast in de bladen. Maak je vaatwasser daarom regelmatig van binnen schoon en check of er niets klem zit.

Thermostaat werkt niet

Je vaatwasser wordt niet warm omdat de thermostaat niet werkt: ook dat kan voorkomen. De thermostaat van jouw vaatwasmachine zorgt ervoor dat het verwarmingselement wordt aangestuurd. Zodra de thermostaat kapot is, wordt het verwarmingselement ook niet meer warm.

Maar hoe weet je nou welke van de twee onderdelen kapot is? Ook bij het controleren van de thermostaat kun je gebruik maken van een multimeter. De waarde van de thermostaat moet rond de nul liggen. Is de waarde groter dan nul? Dan weet je dat de thermostaat kapot is. Er zit niks anders op: je zult deze moeten vervangen.

Vaatwasser wordt niet warm: de oplossing

Nu je weet wat de verschillende problemen zijn en hoe je ze herkent, is het tijd om ze op te lossen.

Laten we bij het makkelijkste probleem beginnen: de vaatwasser verwarmt niet en de ventilator draait niet. Mocht dit het geval zijn, maak dan de ventilator en de plekken eromheen goed schoon. Meestal is het probleem dan al verholpen. Simple as that.

Het wordt iets lastiger als je verwarmingselement of thermostaat kapot zijn. Deze onderdelen moeten mogelijk vervangen worden.

Het is handig om hier een specialist voor in te schakelen. De vaatwasser moet namelijk voor een groot deel uit elkaar worden gehaald, daarbij is vakkundige kennis van belang . De specialist zal eerst kijken of het nodig is om de thermostaat van de vaatwasser te resetten of dat je een geheel nieuwe nodig hebt.

Hoe voorkom ik dat mijn vaatwasser geen warm water heeft?

Een machine die stopt met het wassen van de vaat, of geen warm water meer geeft, heeft een opknapbeurt nodig. En dat is echt niet gek: je gebruikt de machine waarschijnlijk dagelijks, dus is het logisch dat er zo nu en dan iets aan de hand is.

Ook al zijn de meeste afwasmachineproblemen te verklaren, voorkomen  is beter dan genezen. Je kunt vaatwassers daarom het beste regelmatig reinigen en ontkalken om ze een jong te houden. Zo gaan ze een stuk langer mee en voorkom je problemen als een vaatwasser die niet meer warm wordt. Je kunt bij ons terecht voor de beste tips en tricks!

Martin de Vries
Martin de Vries
2023-02-14
Uitstekend!
Bert van Baardwijk
Bert van Baardwijk
2023-02-05
Snel geleverd, betrouwbaar en scherp geprijsd
Henk van Hest
Henk van Hest
2023-01-29
Goede prijs, snelle levering
Roger Dhaese
Roger Dhaese
2023-01-17
Niet altijd de schuld van KiJoo-team ! Als klant heb ik geleerd om eens geduldig te zijn , natuurlijk heeft de verhuis naar onze nieuwe woning daar iets mee te maken , moe en stress ! En je kan niet altijd het KiJoo-team daar de schuld van geven maar bon... Onze nieuwe woning had dringend een nieuwe wijnkast nodig om de mee verhuisde wijn terug op zijn plaats te leggen daar waar het moet , in een mooie Liebherr WKes 4552-22 Grand Cru , vandaag is deze geleverd , wel iets later dan verwacht maar je ziet...alles komt in orde ! Overal gekeken op het internet voor deze wijnkast en eindelijk bij KiJoo terecht gekomen en zonder spijt , een echte aanrader ! Van Steenberge Johan