Vaatwasser zelf repareren: 4 vaatwasser problemen opgelost

Zelf je vaatwasser repareren

De vaatwasser is een reddingsmiddel in vele huishoudens. Je hoeft vuile vaat niet meer met de hand af te wassen en je aanrecht blijft netjes opgeruimd. Maar wat als de vaatwasser je in de steek laat? Geen paniek! Dit betekent nog niet meteen dat deze kapot is. In veel gevallen is een vaatwasser repareren eenvoudig zelf te doen. Zo bespaar je gelijk kosten en kun je snel weer gebruik maken van de vaatwasmachine.

In deze blog bespreken we een aantal vaak voorkomende problemen en hoe deze problemen bij een vaatwasser zelf te repareren zijn.

Vaatwasser problemen en de oplossing

Als je vaatwasmachine niet meer naar behoren werkt kan dit heel frustrerend zijn. Er kunnen verschillende problemen optreden waardoor de vaatwasmachine niet meer werkt.
Wij leggen je uit hoe je onderstaande problemen zelf op kunt lossen:

  1. De vaatwasser gaat niet meer aan.
  2. Sproeiarm draait niet.
  3. Vaatwasser maakt het programma niet af.
  4. Vaatwasser blijft draaien.

Haal uiteraard wel even de stekker uit het stopcontact voor je begint.

Vaatwasser gaat niet meer aan

Oh nee, je vaatwasser wil niet meer starten! Wat nu? Als de vaatwasser niet meer aan gaat, moet de vaat weer met de hand worden gewassen. Daar heb je dus écht geen zin in.

Wij hebben verschillende tips voor je om het probleem op te lossen:

Tip 1: Controleer de aansluitingen

Het eerste wat je gaat controleren zijn de aansluitingen van de afwasmachine. Deze moeten zorgen dat de vaatwasser stroom krijgt en kan werken. Controleer of de voedingskabel goed aangesloten zit op de vaatwasser. Check ook of de voedingskabel goed in het stopcontact zit en er geen knik in de kabel aanwezig is.

Tip 2: Controleer het stopcontact

Als alle aansluitingen goed zijn aangesloten, controleer dan of het stopcontact niet defect is. Dit kun je doen door een ander apparaat aan te sluiten aan dit stopcontact. Gaat het apparaat aan, dan weet je dat het stopcontact stroom af levert.

Een ander optie is om te controleren of de afwasmachine wel werkt op een ander stopcontact.

Tip 3: Controleer de watertoevoer

Als er geen water in je vaatwasser stroomt, zal deze ook niet starten. Controleer of er water uit de hoofdkraan komt en deze goed is aangesloten. Als deze goed is aangesloten, sluit je de watertoevoer af. Vervolgens kun je checken of er in de afvoerslang of toevoerslang geen knik zit. De slangen mogen niet verbogen zijn. Is dit wel het geval, trek deze dan recht.

Zit er een verstopping in de slangen? Ontstop deze en sluit de slang weer goed aan.

Tip 4: Deur vaatwasser sluit niet

Krijgt de afwasmachine stroom en branden er lichtjes? Check dan of de deur goed is gesloten. Als de deur van de vaatwasser niet meer sluit, gaat de vaatwasser ook niet aan.

Wij geven je een aantal eenvoudige oplossingen:

  • Het kan gebeuren dat de deurbeveiliging is ingeschakeld, waardoor je de deur iets steviger moet aanduwen tot je een vergrendelingsgeluid hoort. Sluit de deur nu wel? Opgelost!
  • Is de vaatwasser waterpas afgesteld? Als deze niet waterpas staat, kan het zijn dat de deur daardoor scheef hangt. Hierdoor sluit de deur van de vaatwasser niet goed. Stel de vaatwasser dus waterpas af.
  • Is het slotje van de vaatwasser defect? Deze kan verkeerd afgesteld zijn, waardoor de deur niet vergrendelt. Dit kun je oplossen door het slotje bij te stellen. Het is ook mogelijk dat het slotje verbogen is, waardoor de deur van de vaatwasmachine niet meer in het slot valt. Je kunt deze eenvoudig weer terug buigen.
  • Controleer of er niks in de weg zit (zoals een geurzakje), wat de deur van de vaatwasser kan blokkeren.

Sproeiarm vaatwasser draait niet

Heb je net de afwasmachine aan gehad, maar komt de vaat er alsnog vies uit? Dan kan het zijn dat de sproeiarmen van de vaatwasser niet draaien. Een vervelend probleem, maar gelukkig is het gemakkelijk zelf op te lossen.

Volg onderstaand stappenplan en jouw vaatwasser kan weer voor je aan de slag:

Stap 1: Sproeiarmen controleren

Controleer eerst of de sproeiarmen vrij kunnen draaien. Dit kun je eenvoudig met de hand testen. Zorg dat de sproeiarmen niet worden geblokkeerd.

Stap 2: Sproeiarmen loshalen

Bij vele afwasmachines kun je gemakkelijk de sproeiarmen loshalen. Controleer in de gebruiksaanwijzing van je vaatwasser hoe je de sproeiarmen los kunt halen.

Stap 3: Sproeigaatjes open prikken

Sproeiarmen bevatten gaatjes waardoor het water gelijkmatig wordt verdeeld over de afwasmachine. Wanneer deze gaatjes dicht zitten, draaien de sproeiarmen niet. Controleer of er geen etensresten of kalk de gaatjes blokkeren. Prik met een cocktailprikker door de sproeigaatjes.

Stap 4: Sproeiarmen schoonmaken

Eén van de belangrijkste stappen: het schoonmaken van de sproeiarmen. De sproeiarmen zijn gemakkelijk onder de kraan af te wassen met een beetje afwasmiddel en een sponsje. Controleer hierbij ook of er geen kleine voorwerpen of opgehoopt vuil zich in de sproeiarmen bevindt.

Hebben bovenstaande stappen niet gewerkt?
Dan kun je nog controleren of de sproeiarmen niet zijn beschadigd. Als de sproeiarmen beschadigd zijn dienen deze vervangen te worden. Ook dit kun je vaak zelf doen. Check in de handleiding van je vaatwasser hoe je dit doet.

Vaatwasser blijft draaien

Ben je aan het wachten tot de vaatwasser klaar is, maar lijkt er geen einde aan het wasprogramma te komen? Het kan voorkomen dat de afwasmachine in het automatische programma blijft hangen, waardoor jij nog heel lang kunt wachten.

Wij hebben een aantal oplossingen op een rijtje gezet voor als jouw vaatwasser blijft draaien.

Filter

Wanneer de vaatwasser blijft draaien, is het meest voorkomende probleem vaak het filter. Zit deze vol met etensresten? Dan veroorzaakt dit een verstopping en kan het water niet weggepompt worden. Reinig het filter dan ook regelmatig, zodat het water goed afgevoerd kan worden.

Sensoren

In de vaatwasser bevinden zich sensoren die het water tijdens het wassen detecteren. Zodra de sensoren detecteren dat het water schoon is, gaat de vaatwasser over naar het volgende onderdeel in het wasprogramma. Als de sensoren zelf vies zijn, kunnen deze geen schoon water detecteren. Zo blijft de vaatwasser denken dat het water vies is en blijft deze in het wasprogramma hangen. Maak de sensoren schoon en draai een nieuw wasprogramma.

Bieden bovenstaande oplossingen geen uitkomst?
Dan kan het probleem ook liggen bij het verwarmingselement, de thermostaat of de timer van de vaatwasser. In dit geval heb je helaas toch een monteur nodig om het probleem te verhelpen.

Vaatwasser maakt programma niet af

Heb je de vaatwasser aangezet, maar stopt deze tijdens het programma? Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je vaatwasmachine halverwege een programma stopt. Een veel voorkomend probleem is de afvoer. Zodra er geen water meer door de afvoer kan worden gepompt, kan de vaatwasser niet meer verder en ontstaat er een storing.

Hieronder geven we een aantal manieren om je afvoer te controleren:

  • Afvoer verstopt: Controleer of er een verstopping in de afvoer zit. Zorg dat de filters in de vaatwasser schoon zijn. Etensresten kunnen de filters blokkeren, waardoor er geen water meer door de filters kan worden gepompt. Verwijder grote etensresten en spoel de filters goed af.
  • Afvoerpomp geblokkeerd: Onderin de vaatwasser bevindt zich onder het filter de afvoerpomp. Verwijder de filters en controleer of er geen vuil zit voor de ingang van de afvoerpomp.
  • Afvoerslang verstopt: Maak de afvoerslang los. Controleer de afvoerslang op een verstopping of eventuele knikken. Ontstop de slang of trek de slang recht. Sluit vervolgens de slang weer goed aan op de kraan.

Vaatwasser zelf repareren? Voorkomen is beter dan genezen!

Het liefst willen we natuurlijk dat de vaatwasser helemaal niet kapot gaat, zodat we deze ook niet zelf hoeven te repareren. Soms kun je helaas niet voorkomen dat je vaatwasser stuk gaat. Toch willen we die kans zo klein mogelijk houden. Daarom is het belangrijk om je vaatwasmachine goed te onderhouden.

Het schoonmaken van de vaatwasmachine en de onderdelen voorkomt vaak al veel problemen. Regelmatig je vaatwasser reinigen is dus erg belangrijk! Zo functioneert je vaatwasser niet alleen optimaal, maar blijft deze ook lekker fris ruiken.

Wanneer vaatwasser repareren of vervangen?

Na het lezen van deze blog weet je hoe je een aantal problemen zelf kunt oplossen als je vaatwasser stuk is. Door de vaatwasser zelf te repareren kun je vaak kosten besparen en ben je meteen duurzaam bezig. Toch is zelf de afwasmachine repareren niet altijd mogelijk. Is het probleem groter, zoals een kapotte motor of pomp? Dan is het vaak alsnog nodig om een monteur langs te laten komen.

Heb je alles geprobeerd, maar is je vaatwasser toch echt stuk? Of is een nieuwe vaatwasmachine zuiniger dan het apparaat dat je nu hebt? Dan kan het beter zijn om je vaatwasser te vervangen. Op KiJoo.nl vind je een ruim aanbod aan vaatwassers.