Afhalen=korting Zelf Afhalen is korting!

Installatieservice Geen puin, geen zorgen

Toch iets anders? 14 dagen bedenktijd

Minimaal 2 jaar garantie Met mogelijkheid tot uitbreiden

Wat is 4k televisie?

Wat is 4K

Stel je jezelf weleens een van de volgende vragen: Wat is een 4k tv? Waarom is 4k televisie zo populair en wat heb je nodig om van 4k tv te kunnen genieten? In dit artikel leggen we precies uit wat je nodig hebt om maximaal te genieten van 4k televisie, en leggen we uit waarom het echt een verschil maakt.

Wat maakt 4k tv uniek?

Haarscherpe beelden met grote helderheid en prachtig kleurcontrast: 4k tv is letterlijk een lust voor het oog. En dat heeft alles te maken met de ruim 8 miljoen pixels die gebruikt worden om films, series en games te vertonen. Wie het nog niet kent zal aangenaam verrast worden. Wie het wel kent wil niet meer terug. Dat is ook niet nodig: 4k tv is here to stay.

4k resolutie

Digitaal beeld is opgebouwd uit pixels. Iedere pixel is een gekleurd puntje. Alle pixels samen vormen het beeld. Voor een lange tijd was HD de norm op televisie. HD staat voor High-Definition en dat betekent een resolutie van 1280 x 720 pixels (HD Ready) of 1920 x 1080 pixels (Full HD). Bij 4k is de resolutie een stuk hoger, namelijk 3840 x 2160 pixels. En dat verschil zie je goed. Anders gezegd: hoe meer pixels, hoe beter het beeld.

4k UHD

4k wordt gezien als synoniem van UHD (Ultra HD). Technisch gezien is 4k resolutie een vorm van UHD resolutie, maar in de praktijk worden beide begrippen door elkaar gebruikt. De term ‘4k tv’ is inmiddels helemaal ingeburgerd en dat dekt de lading goed. Handig ezelsbruggetje: 4k tv betekent simpelweg dat er vier keer zoveel pixels gebruikt worden in vergelijking met HD tv.

Wat betekent 4k bij een tv?

Met 4k tv vergroot je dus je kijkplezier. In 4k resolutie ziet alles er een stuk beter uit. Maar let op: voor 4k televisie moeten wel een paar zaken geregeld zijn. De complete datastroom moet namelijk op 4k zijn ingericht. Dat wil zeggen:

  • Dat de televisie een goede processor moet hebben die het signaal om kan zetten naar 4k, het minimum is 720p;
  • Internetsnelheid boven de 50mbit zit;
  • De media box van de tv-provider 4k levert;
  • En tot slot dat de content op 4k wordt aangeboden.

Pas als aan al die voorwaarden is voldoen, kan het bingewatchen beginnen.

4k tv en kijkafstand

4k televisie biedt een betere kijkervaring, maar een kanttekening is op z’n plaats. Om optimaal te kunnen genieten van die grote massa pixels moeten schermdiagonaal en kijkafstand in balans zijn. Juist vanwege al die pixels is de kijkafstand bij 4k tv anders dan bij een HD tv. Alle reden dus om je hierin te verdiepen.

Goed om te weten
Voorheen was 4k tv enkel beschikbaar voor tv’s met een schermdiagonaal van minimaal 55 inch, maar inmiddels is een 4k televisie ook geschikt voor kleinere formaten.

Over het algemeen geldt wel dat 4k resolutie beter tot z’n recht komt op een groter scherm.

Wil je hier meer over weten? Ontdek hoeveel inch tv bij jou en jouw woning past.

Aanbod 4k tv is groeiend

Goed om te weten 
Streamingdiensten zien de waarde van 4k en breiden het aanbod films en series gestaag uit. Desalniettemin is de keuze nog niet zo uitgebreid als voor HD tv.

Hetzelfde geldt voor games: ook die zijn steeds vaker beschikbaar in 4k. Om met de nieuwe next gen consoles in 4k te kunnen gamen, moet de tv beschikken over een HDMI 2.1 poort. Langzaam maar zeker wint 4k terrein en wordt het de norm. Voor het spelen van games in 4k is de processor van de televisie ook erg belangrijk!.

Overigens is het wel zo dat je voor content in 4k vaak een iets duurder abonnement nodig hebt dan voor een ‘gewoon’ abonnement. Kwaliteit heeft een prijs.

Kosten 4k televisie

Vaak wordt gedacht dat een 4k tv kopen erg duur is. Goed nieuws: dat valt mee! Marktwerking heeft ervoor gezorgd dat er – naast de luxe modellen – ook betaalbare 4k tv’s ontwikkeld zijn.

Op dit moment zijn er 3 soorten 4k Ultra HD televisies:

  • QLED ( Samsung)
  • OLED ( LG, Philips, Sony e.a.)
  • UHD (  LCD met 4k pixeldichtheid)

Gemiddeld zijn die weliswaar duurder dan HD tv’s, maar daarmee ben je wel direct klaar voor de toekomst. Concrete kosten voor 4k televisie laten we achterwege, want de variatie is groot en de markt ontwikkelt zich voortdurend.

Bekijk het aanbod op onze website of laat je adviseren door de klantenservice: mail naar info@kijoo.nl of bel naar 0413 – 23 20 24.

Conclusie: wat is 4k televisie?

Het antwoord op die vraag moge duidelijk zijn: een enorme stap vooruit in beeldkwaliteit. Door 4k tv is de lat flink verhoogd en daar worden we als kijker mee verwend. Wees wel gewaarschuwd: kiezen voor 4k tv is eenrichtingsverkeer. Als je een 4k resolutie eenmaal hebt ervaren, wil je niet meer terug.

Wil je een 4k tv kopen? Lees dan de tips in het artikelwaarop letten bij aankoop tv.

Martin de Vries
Martin de Vries
2023-02-14
Uitstekend!
Bert van Baardwijk
Bert van Baardwijk
2023-02-05
Snel geleverd, betrouwbaar en scherp geprijsd
Henk van Hest
Henk van Hest
2023-01-29
Goede prijs, snelle levering
Roger Dhaese
Roger Dhaese
2023-01-17
Niet altijd de schuld van KiJoo-team ! Als klant heb ik geleerd om eens geduldig te zijn , natuurlijk heeft de verhuis naar onze nieuwe woning daar iets mee te maken , moe en stress ! En je kan niet altijd het KiJoo-team daar de schuld van geven maar bon... Onze nieuwe woning had dringend een nieuwe wijnkast nodig om de mee verhuisde wijn terug op zijn plaats te leggen daar waar het moet , in een mooie Liebherr WKes 4552-22 Grand Cru , vandaag is deze geleverd , wel iets later dan verwacht maar je ziet...alles komt in orde ! Overal gekeken op het internet voor deze wijnkast en eindelijk bij KiJoo terecht gekomen en zonder spijt , een echte aanrader ! Van Steenberge Johan