HDR tv: wat is het en wat kun je ermee?
Van vuurwerk dat van het scherm spat, tot het kleinste detail van dieren diep verscholen in de jungle: met HDR tv krijgt beeldkwaliteit een nieuwe betekenis.
Kenmerkend voor HDR is het grote kleurbereik. En dat levert spectaculaire plaatjes op. HDR brengt licht in de duisternis, letterlijk.
Wat is HDR?
HDR is een techniek waarmee kleuren heel exact kunnen worden weergegeven. Bij HDR tv zijn de kleinste verschillen in licht zichtbaar. Daardoor oogt alles intens en realistisch.
In lichte scĂšnes zie je alles helder en ook in het donker spot je details die anders verborgen blijven. HDR tv verhoogt daarmee de belevingswaarde.
Wat betekent HDR?
HDR staat voor High Dynamic Range. Een hoger dynamisch bereik dus, en dat heeft te maken met de verhouding tussen het lichtste en het donkerste punt op het scherm.
HDR tv gebruikt veel meer beeldinformatie dan SDR tv, ofwel Standard Dynamic Range. Het kleurbereik van HDR tv biedt ongekende mogelijkheden. Daardoor is er meer contrast en zie je alles dus ook scherper.
Verschil HDR en 4k
Niet alleen HDR is in opkomst, ook 4k Ultra HD wint terrein. Beide verhogen het kijkplezier, maar wel op heel verschillende manieren.
Benieuwd naar het verschil tussen HDR en 4K? Kort samengevat heeft 4k tv te maken met het aantal pixels dat gebruikt wordt (ruim 8 miljoen!). HDR tv gaat daarentegen niet over pixels, maar over de wijze waarop kleuren worden weergegeven. Dit blogartikel focust zich op High Dynamic Range.
Wil je meer weten over 4k? Lees dan het artikel âWat is 4k?â
HDR vs 4k
HDR en 4k zijn allebei innovaties in tv-techniek, maar gestoeld op totaal verschillende technieken. Een vergelijking stuit al snel op de bekende appels en peren, dus dat doen we liever niet.
Het is belangrijker om te weten dat ze ook prima samengaan: er zijn inmiddels 4k tvâs met HDR-ondersteuning. Daarmee krijg je het beste van twee werelden.
HDR televisie: wat heb je nodig?
Om van HDR tv te kunnen genieten, moet je beschikken over een HDR televisie. Daarnaast moet de content geschikt zijn voor HDR.
Reguliere tv-uitzendingen zijn dat (nog) niet, maar streamingdiensten als Netflix en YouTube bieden wel HDR content aan. Veel games zijn inmiddels ook beschikbaar in HDR en met een Ultra HD Blu-ray speler word je eveneens op je wenken bediend.
Waarop letten bij aankoop tv?
HDR tvâs zijn er in allerlei varianten. Tegenwoordig beschikt de HDR tv standaard over 10-bit kleurdiepte. Voorheen was 8-bit de norm en dat stond gelijk aan ruim 16,5 miljoen kleuren. Dat lijkt misschien veel, maar met een 10-bit HDR tv wordt dat aantal opgeschroefd tot maar liefst 1 miljard verschillende kleuren! Kortom: 10-bit is een must bij de aankoop van een HDR tv.
Onafhankelijk onderzoek van de Consumentenbond laat verder zien dat de beeldkwaliteit van HDR tvâs sterk uiteenloopt. Informeer je dus goed zodat je weet wat jouw nieuwe HDR tv in zân mars heeft.
Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel âWaarop letten bij aankoop tv?â Je kunt natuurlijk ook direct contact opnemen met onze klantenservice. Mail naar info@kijoo.nl of bel naar 0413 â 23 20 24.